Mladi masovno beže iz Srbije

Mladi masovno beže iz Srbije

Mladi su stub svakog društva, ali se čini da je taj stub u Srbiji okrnjen. Godišnje 15 odsto mladih napusti zemlju od toga 4.000 visoko obrazovanih ljudi. Zbog tog trenda koji traje 20 godina, Srbija je izgubila 12 milijardi evra, nezvanični su podaci, i bez adekvatne strategije da ih zadrži.

Tamaru Bojanić možda Novosađani prepoznaju sa bilborda. U drugim delovima zemlje verovatno nisu ni čuli za najbolju mladu naučnicu na svetu. Tu titulu dobila je prošle godine na međunarodnom takmičenju u Argentini, ali mnogima to ništa ne znači.

- Od kada sam pobedila na tom takmičenju nije kontaktirala ni jedna škola niti kompanija, ali to mi ne smeta jer nisam zbog toga radila već zbog sebe. Dobila sam od pokrajine nagradu, kaže Tamara Bojanić.

Stipendiranje i nagrađivanje u Srbiji funkcioniše čini se jednostavno – škole prilažu dokumentaciju nagrađivane dece Fondu za talente "Dositej". Međutim sami đaci kažu da često dolazi do grešaka te ne dobiju zasluženu nagradu države. S druge strane, postavlja se pitanje zašto deca koja su osvojila nagrade sa državnih takmičenja moraju kod iste te države da apliciraju za nagradu?

- Fond za mlade talente dodeljuje nagrade u širem kontekstu od republičkih takmičenja zato je neophodno da svi apliciraju pošto se dodeljuju budžetska sredstva. Nama je zbog kontrola i revizija neophodno da imamo aplikacije svih takmičara pojedinačno i da imaju potpunu dokumentaciju a u skladu sa tim se vrši isplata, kaže Miloš Radosavljević iz Fonda za talente "Dositej".

Prošle godine za nagrade je apliciralo hiljadu 200 dece. Fond za mlade talente godišnje izdvaja 800 miliona dinara, a najviše ih je u tehničko-tehnološkim i društveno-humanističkim oblastima. To kao da nije dovoljno, jer prema poslednjem izveštaju Svetskog ekonomskog foruma, Srbija je na 141-om mestu od 144 države prema kapacitetu da zadrže mlade i talentovane ljude. A taj kadar posebno je dragocen za privatan sektor.

- Mi nemamo klasične stipendije ovo je promocija mladih iz različitih oblasti. Ono što je za mlade interesantno to su prakse koje više liče za priliku za zaposlenje i sticanje pravog radnog iskustva, navodi Dina Janevski, direktorka marketinških komunikacija u Telenoru.

Nakon prakse, oko 20 odsto ljudi ostane i da radi u toj kompaniji. Sada ponudu za angažman čeka i Tamara i najavljuje da će ove godine pokušati da aplicira za stipendiju, ali ne i da se zadrži ovde.

- Planiram da upišem neki fakultet u inostranstvu jer smatram da ću tamo dobiti bolju priliku za napredovanjem i obrazovanjem. Nisam još odlučila koji, kaže Tamara Bojanić.

Zato je pitanje koliko će se isplatiti mera države da se srpski stipendisti u inostranstvu po povratku u zemlju obavežu na petogodišnji rad u njoj, kada većina izuzetne dece bez problema dobija stipendije na mnogim svetskim univerzitetima. Njima zapravo trebaju samo posao i uslovi za normalan život.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Joca

  pre 1661 dan i 18 sati

  Uvek ista prica, a niti ko sta radi po tom pitanju, niti se razlozi menjaju. I nisu razlog samo pare, da se razumemo...

  Oceni komentar:
  0
  6