Mladi par iz Bosne i Hercegovine u potrazi za kineskom vakcinom (FOTO)

Mladi par iz Bosne i Hercegovine u potrazi za kineskom vakcinom (FOTO)

Strani državljani sa prostora bivše Jugoslavije pohrlili su juče u Beograd zbog imunizacije. Najviše ih je došlo iz Bosne i Hercegovine i Severne Makedonije. Privredna komora je organizovala i dolazak privrednika iz regiona.

Svi su oni čekali zajedno u dugačkim redovima sa građanima Srbije kako bi primili zaštitu od virusa korona. Među njima bio je i Vehid Fetić, tridesetogodišnji pravnik iz Zenice. On je došao sa devojkom u nadi da će moći dobiti "Sinofarm" vakcinu, koja mu omogućava da se vrati u Kinu gde predaje engleski od 2018. godine. Međutim, juče je bilo dostupno samo cepivo "Astrazeneka".Bili smo na proputovanju kroz Kinu kada je počela pandemija. Rekli su nam da idemo kući pa ćemo se ubrzo vratiti, ali od tada je prošlo godinu dana. Mi trenutno predajemo kineskim studentima onlajn iz BiH, ali želeli bismo ponovo otići za Peking – kaže Fetić.

U razgovoru za portal Mojnovisad.com objašnjava da je za ulazak u najmnogoljudniju zemlju sveta procedura komplikovana.

Nadležni kineski državni organi izdaju pozivno pismo, ali ono se trenutno daje poslovnim ljudima koji imaju kompaniju na njihovoj teritoriji. Možete i bez toga, ali preduslov je viza, važeća radna dozvola koju mi posedujemo, negativan PCR test iz vaše matične države i još jedan iz zemlje odakle direktno putujete za Kinu, a u našem slučaju to je Holandija. Takođe, jedan od preduslova je i vakcina koja mora biti kineske proizvodnje i time izbegavate pozivno pismo – objašnjava mladi pravnik .Kada se nabavi sva dokumentacija, podaci se aplouduju  na sajt nadležnog kineskog organa i tamo se nalazi kod koji treba da pozeleni i sa tim kodom se ulazi na avion. Pošto vakcine još nisu dostupne u Bosni i Hercegovini, Vehid je odlučio sa devojkom da pokušaju da se vakcinišu u Srbiji.

Preko vaše e-uprave prijavili smo se sredinom februara i označili Sinofarm vakcinu. Sad u četvrtak smo dobili mejl da u subotu u pola deset dođemo u Beograd do Belexpo centra. U pismu je stajalo da ćemo dobiti "Astrazeneku", ali kada smo skenirali QR kod pisalo je Sinofarm, pa smo se ponadali da imaju i kinesku vakcinu. Probali smo nazvati e-upravu u Srbiji, ali nismo mogli uopšte uspostaviti vezu sa njima. Tako smo odlučili da odemo  – kaže Fetić.

Na put od šest sati krenuli su dan ranije i prespavali su u Beogradu. Ispred Belexpo centra dočekala ih je velika gužva.

Čekali smo nešto manje od dva sata. Iako je red bio dugačak sve je išlo dosta brzo i organizovano. Još na ulazu nam je redar rekao da misli da nema Sinofarm vakcine, ali nije bio siguran. Kada smo ušli to su nam i potvrdili i uputili su nas na Beogradski sajam da pokušamo tamo – kaže naš sagovornik.


 

Tamo su naišli na još veću gužvu, ali da ne bi čekali nepotrebno, zamolili su da ih prime kako bi dobili neophodne informacije.

Izašli su nam u susret i bili su veoma ljubazni. Objasnili su nam da je sistem e-uprave otvorio sve prijave za strance i pozvao ih da dođu u Beograd. Rekli su nam da trenutno nemaju kinesku vakcinu. Savetovali su nam da u ponedeljak pokušamo da se prijavimo ponovo preko e-uprave ako bude opcija za vakcinaciju stranih državljana - kaže Vehid.

Odlučili su da se vrate u BiH bez primljene vakcine i da pokušaju da se prijave ponovo sledeće nedelje. Mladić je primetio da je u redovima bilo dosta ljudi sa prostora nekadašnje Jugoslavije, ali i drugih država. Privrednici iz regiona su stajali u posebnom redu, kao i stjuardese iz Albanije.

Čujem od studenata u Pekingu da se tamo život vratio u normalu.  Mere su stroge, ali sve zavisi od provincije do provincije. Negde je karantin mesec dana, a negde nedelju dana. Nadamo se da ćemo uspeti primiti vakcinu "Sinofarm" ili da će malo olabaviti mere, kako bismo se mogli vratiti u Kinu – kaže Vehid Fetić.

Uspeli da se vakcinišu ili ne, ovaj mladi čovek svakako pozdravlja inicijativu komšija koji su omogučili vakcinaciju državljanima regiona.

– Naravno da u ovoj situaciji kada su političari naše države totalno zakazali, lepo je znati da bar imamo neku mogućnost zaštite pre svega zdravlja, pa i ostalih pogodnosti koje dolaze sa vakcinacijom – poručio je Fetić

Oceni vest:
8
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan