Mladi u NS: Fizičko zdravlje važno samo kada je ugroženo, mentalno nikad

Mladi u NS: Fizičko zdravlje važno samo kada je ugroženo, mentalno nikad

Rezultati istraživanja u kom je učestvovalo hiljadu mladih Novosađana između 15 i 30 godina pokazali su da je unapređenje obrazovanja prioritetna tema za većinu, dok se zdravlje našlo tek na šestom mestu.

Svega četiri odsto mladih kontinuirano je pohađalo neki vid neformalne edukacije, što govori o svojevrsnom jazu između formalnog obrazovanja, koje je obavezno i neformalnog, celoživotnog ali neobaveznog obrazovanja. Gotovo 60 odsto ispitanika nikada nije pohađalo seminare, kurseve, kreativne radionice ili druge vrste edukacija koje nisu u vezi sa nastavom u njihovoj školi ili fakultetu, prenosi portal 021.rs.
 
Kada su u pitanju obuke koje bi im pomogle u traženju posla, mladi se uglavnom odlučuju na učenje stranog jezika, pre svega engleskog, dok o obukama u vezi sa privredom nema ni reči, pa tako kod 85 odsto ispitanika ne postoji želja za pokretanjem sopstvenog biznisa. 
 
Fizičko zdravlje važno samo kada je ugroženo, mentalno nikad
 
Kao važan sektor za unapređenje zdravlje je navelo samo pet odsto ispitanika, a gotovo 60 odsto mladih ide kod lekara ili zubara samo kada ima određeni zdravstveni problem, dok na preventivne preglede ide svega 34 odsto mladih Novosađana.
 
Čak 40 odsto ispitanih su pušači, a četvrtina konzumira alkohol jednom nedeljno.
 
Mentalno zdravlje još više je zapostavljeno, a mladi ga čak i ne prepoznaju kao nešto čemu bi trebalo posvetiti pažnju. Tako čak 60 odsto mladih nije ni čulo da postoje programi unapređenja mentalnog zdravlja u gradu. Problematično je i to što, iako u Novom Sadu postoji više psiholoških savetovališta za mlade, u njima postoje velike liste čekanja, što znači da čak i sa ovakvim statistikama, centri za pružanje podrške mladima nemaju dovoljno kapaciteta da obavljaju svoj posao. Nesporno je da među mladima postoji rastući pesimizam, naročito kada su u pitanju uslovi u našoj zemlji i suočavanje sa tržištom rada.
 
Problematika reproduktivnog zdravlja u našoj sredini je još uvek neprijatna tema. Prema rezultatima istraživanja svega 34 odsto mladih redovno koristi kontraceptivna sredstva, a gotovo 25 odsto ispitanih ih izričito ne koristi. 
 
Slobodno vreme: Malo kulture i još manje aktivizma
 
Trećina mladih u Novom Sadu su članovi biblioteke. Polovina mladih Novosađana posetila je bioskop tri puta u proteklih godinu dana, dok oko 30 odsto nije nijednom pogledalo film u bioskopu. Više od 40 odsto mladih u poslednjih 12 meseci nijednom nije prisustvovalo uživom izvođenju (pozorište, koncert, kulturno umetničko društvo), dok više od 70 odsto mladih nijednom nije posetilo muzej, izložbu ili promociju knjige u proteklih 12 meseci.
 
Opširnije o ovoj temi pročitajte OVDE. 
Oceni vest:
1
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan