Mladi vatrogasci odmerili snage u Poljskoj

Mladi vatrogasci odmerili snage u Poljskoj

Muška juniorska ekipa Dobrovoljnog vatrogasnog društva Begeč takmičila se na ovogodišnjem XX Međunarodnom vatrogasnom takmičenju juniora u Poljskom gradu Opole, gde je od 48 timova iz celog sveta osvojila 31. mesto.

S obzirom na nedostatak opreme i novca sa kojim se vatrogasci u Srbiji suočavaju, ovi mladi ljudi smatraju da su postigli odličan uspeh.

Ekipa se sastojala od 10 momaka starosti od 14 do 16 godina. U poljskom gradu Opolu boravili su nedelju dana. Prva tri dana su trenirali, a četvrtog se takmičili.  Organizator takmičenja je bila „CTIF“ Međunarodna asocijacija vatrogasnih i spasilačkih službi.

- Ova olimpijada je najviši rang nadmetanja u vatrogastvu i izvodi se u idealnim uslovima, i sa idealnom opremom. Konkurencija je bila izuzetno jaka – priča za mojnovisad.com Stevan Horvat predsednik DVD Begeč.

Mladići su se prvo takmičili u vežbama na poligonu. Sastavljali su crevni vod, preskakali su bazene i tarabe, prolazili su kroz tunel i prelazili preko grede, i pumpali su vodu ručnim pumpama (brentačama). Ocenjivalo se njihovo poznavanje vatrogasne opreme i discipline, kao i sposobnost vezivanja čvorova.

U štafetnoj trci bodovao se prelazak tarabe, postavljanje creva na obeleženu podlogu, provlačenje ispod grede, preskakanje prepone, postavljanje protivpožarnog aparata na postolje i sastavljanje crevnog voda sa razdelnicom i mlaznicom.

Revijalni deo takmičenja se zvao Predstavljanje nacija i tu su naši juniori prvo igrali užičko kolo, a kasnije  uz igru otpevali pesmu Ludi letnji ples, i osvojili šesto mesto. Učestvovali su i u igrama bez granica, koja su se sastojala od igara spretnosti sa preprekama.

Upoznali su se sa kolegama iz celog sveta. Najviše su se družili sa svojim vršnjacima iz Hrvatske, a sa mnogima su se odmah i povezali preko društvenih mreža.

Komandir juniorske ekipe vatrogasaca Mihailo Bereš kaže da su zadovoljni rezultatom ako se uzmu u  obzir loši uslovi rada kod kuće.

- Vreme koje smo ostvarili na državnom prvenstvu Srbije, u Poljskoj smo popravili za 11 sekundi. Tamo smo dobili modernu opremu. Dali su nam najnovije ručne pumpe za gašenje požara, naše u Begeču su zastarele i cure. Poljaci su imali i tunel kroz koji se provlače vatrogasci, mi to sve ovde kod kuće nemamo – kazao je Bereš.

Mladi vatrogasci kod kuće nisu adekvatno opremljeni. Često treniraju na betonskoj podlozi, a i oprema im je nekompletna. Pošto nemaju poligon za trening lokalni fudbalski klub im besplatno ustupa svoj teren.

- Naši momci su imali problema sa savremenom vatrogasnom opremom na takmičenju, jer jednostavno nisu na nju navikli. Oprema za gašenje požara u Begeču je stara u proseku 35 godina. Zakon o protivpožarnoj zaštiti Srbije nije usklađen sa pravilnikom Međunarodna asocijacije vatrogasnih i spasilačkih službi. To je sve značajno uticalo na rezultat koji smo ostvarili u Poljskoj – objašnjava komandir i instruktor DVD Begeč Zoran Kuriš.

Pre odlaska na međunarodno takmičenje stigla je i pomoć od Vatrogasnog saveza Srbije i Novog Sada, kao i od gradske vlasti glavnog grada Vojvodine, bez koje put u poljski grad Opole ne bi bio moguć.

U kakvim uslovima funkcioniše ovo dobrovoljno vatrogasno društvo uverio se i reporter mojnovisad.com obilaskom njihovih prostorija. Vatrogasci su smešteni u jednoj  staroj kući u centru Begeča. U dvorištu smo zatekli kamion za gašenje požara marke „Tam“, koji je star 56 godina i koji se i danas korist za intervencije.

- Problem je što u cisternu ovog vozila stane 2.500 litara vode, dok  savremeni kamioni mogu da ponesu i 10.000 litara. Zbog toga često se dešava da možemo samo da kontrolišemo požar, a ne i da ga ugasimo – kaže komandir Kuriš.

Društvo ima osam ručnih pumpi (brentača), od kojih samo jedna radi. Pre nekoliko nedelja dobili su jednu novu, ali zbog vežbi treba im najmanje dva komada. Vatrogasci u Begeču trenutno imaju 20 aktivnih punoletnih članova koji se angažuju na gašenju požara.

Bez obzira na teške uslove rada budući vatrogasci ovog malog mesta u Vojvodini kažu da neće odustati od ovog plemenitog poziva. Ponosni su na diplomu, plaketu i značku sa kojima su se vratili kući. Većina ovih mladića odlaskom u Poljsku je prvi put otputovala u inostranstvo, ali kažu da to neće biti poslednji put i da će ih ovo međunarodno takmičenje ponovo videti.

Tekst: A. Jovanović

 

Oceni vest:
3
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • miodrag ivetić

  pre 1703 dana i 21 sat

  Koliko se izdvaja za razvoj DVDa rezultat je više nego dobar . Svi imaju mnogo bolje uslove od nas u Srbiji i mnogo dobre rezultate postižemo . DVD Palilula za poslednje dve godine nije dobila ni jedan dinar sa budžeta a da negovorimo o opremi koja je stara i preko 40 godina . Valjda će neko shvatiti napore našeg dobrovoljnog rada i odvojiti koja sredstva za ove humanitarne organizacije koje su samo potrebne kada su velike vanredne situacije .

  Oceni komentar:
  0
  3