Mladi vatrogasci odmerili snage u Poljskoj

Mladi vatrogasci odmerili snage u Poljskoj

Muška juniorska ekipa Dobrovoljnog vatrogasnog društva Begeč takmičila se na ovogodišnjem XX Međunarodnom vatrogasnom takmičenju juniora u Poljskom gradu Opole, gde je od 48 timova iz celog sveta osvojila 31. mesto.

S obzirom na nedostatak opreme i novca sa kojim se vatrogasci u Srbiji suočavaju, ovi mladi ljudi smatraju da su postigli odličan uspeh.

Ekipa se sastojala od 10 momaka starosti od 14 do 16 godina. U poljskom gradu Opolu boravili su nedelju dana. Prva tri dana su trenirali, a četvrtog se takmičili.  Organizator takmičenja je bila „CTIF“ Međunarodna asocijacija vatrogasnih i spasilačkih službi.

- Ova olimpijada je najviši rang nadmetanja u vatrogastvu i izvodi se u idealnim uslovima, i sa idealnom opremom. Konkurencija je bila izuzetno jaka – priča za mojnovisad.com Stevan Horvat predsednik DVD Begeč.

Mladići su se prvo takmičili u vežbama na poligonu. Sastavljali su crevni vod, preskakali su bazene i tarabe, prolazili su kroz tunel i prelazili preko grede, i pumpali su vodu ručnim pumpama (brentačama). Ocenjivalo se njihovo poznavanje vatrogasne opreme i discipline, kao i sposobnost vezivanja čvorova.

U štafetnoj trci bodovao se prelazak tarabe, postavljanje creva na obeleženu podlogu, provlačenje ispod grede, preskakanje prepone, postavljanje protivpožarnog aparata na postolje i sastavljanje crevnog voda sa razdelnicom i mlaznicom.

Revijalni deo takmičenja se zvao Predstavljanje nacija i tu su naši juniori prvo igrali užičko kolo, a kasnije  uz igru otpevali pesmu Ludi letnji ples, i osvojili šesto mesto. Učestvovali su i u igrama bez granica, koja su se sastojala od igara spretnosti sa preprekama.

Upoznali su se sa kolegama iz celog sveta. Najviše su se družili sa svojim vršnjacima iz Hrvatske, a sa mnogima su se odmah i povezali preko društvenih mreža.

Komandir juniorske ekipe vatrogasaca Mihailo Bereš kaže da su zadovoljni rezultatom ako se uzmu u  obzir loši uslovi rada kod kuće.

- Vreme koje smo ostvarili na državnom prvenstvu Srbije, u Poljskoj smo popravili za 11 sekundi. Tamo smo dobili modernu opremu. Dali su nam najnovije ručne pumpe za gašenje požara, naše u Begeču su zastarele i cure. Poljaci su imali i tunel kroz koji se provlače vatrogasci, mi to sve ovde kod kuće nemamo – kazao je Bereš.

Mladi vatrogasci kod kuće nisu adekvatno opremljeni. Često treniraju na betonskoj podlozi, a i oprema im je nekompletna. Pošto nemaju poligon za trening lokalni fudbalski klub im besplatno ustupa svoj teren.

- Naši momci su imali problema sa savremenom vatrogasnom opremom na takmičenju, jer jednostavno nisu na nju navikli. Oprema za gašenje požara u Begeču je stara u proseku 35 godina. Zakon o protivpožarnoj zaštiti Srbije nije usklađen sa pravilnikom Međunarodna asocijacije vatrogasnih i spasilačkih službi. To je sve značajno uticalo na rezultat koji smo ostvarili u Poljskoj – objašnjava komandir i instruktor DVD Begeč Zoran Kuriš.

Pre odlaska na međunarodno takmičenje stigla je i pomoć od Vatrogasnog saveza Srbije i Novog Sada, kao i od gradske vlasti glavnog grada Vojvodine, bez koje put u poljski grad Opole ne bi bio moguć.

U kakvim uslovima funkcioniše ovo dobrovoljno vatrogasno društvo uverio se i reporter mojnovisad.com obilaskom njihovih prostorija. Vatrogasci su smešteni u jednoj  staroj kući u centru Begeča. U dvorištu smo zatekli kamion za gašenje požara marke „Tam“, koji je star 56 godina i koji se i danas korist za intervencije.

- Problem je što u cisternu ovog vozila stane 2.500 litara vode, dok  savremeni kamioni mogu da ponesu i 10.000 litara. Zbog toga često se dešava da možemo samo da kontrolišemo požar, a ne i da ga ugasimo – kaže komandir Kuriš.

Društvo ima osam ručnih pumpi (brentača), od kojih samo jedna radi. Pre nekoliko nedelja dobili su jednu novu, ali zbog vežbi treba im najmanje dva komada. Vatrogasci u Begeču trenutno imaju 20 aktivnih punoletnih članova koji se angažuju na gašenju požara.

Bez obzira na teške uslove rada budući vatrogasci ovog malog mesta u Vojvodini kažu da neće odustati od ovog plemenitog poziva. Ponosni su na diplomu, plaketu i značku sa kojima su se vratili kući. Većina ovih mladića odlaskom u Poljsku je prvi put otputovala u inostranstvo, ali kažu da to neće biti poslednji put i da će ih ovo međunarodno takmičenje ponovo videti.

Tekst: A. Jovanović

 

Oceni vest:
3
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • miodrag ivetić

  pre 1483 dana i 3 sata

  Koliko se izdvaja za razvoj DVDa rezultat je više nego dobar . Svi imaju mnogo bolje uslove od nas u Srbiji i mnogo dobre rezultate postižemo . DVD Palilula za poslednje dve godine nije dobila ni jedan dinar sa budžeta a da negovorimo o opremi koja je stara i preko 40 godina . Valjda će neko shvatiti napore našeg dobrovoljnog rada i odvojiti koja sredstva za ove humanitarne organizacije koje su samo potrebne kada su velike vanredne situacije .

  Oceni komentar:
  0
  3
gradonačelnik Miloš Vučević jkp lisje RHMZ matična knjiga rođenih servisne informacije novi sad raspored sahrana novi sad EPS novosađani telep jkp novosadska toplana gradsko groblje novosadsko porodilište horoskop porodilište havarija na vodovodu novorođenčad radosne vesti almaško groblje isključenja struje Miloš Vučević dunav servisne informacije bez struje elektrovojvodina bez vode betanija raspored sahrana i ispraćaja sahrane bebe horoskopski znaci