MMF: Ograničiti povećanje plata u javnom sektoru i izbegavati dodatne ad hok isplate

MMF: Ograničiti povećanje plata u javnom sektoru i izbegavati dodatne ad hok isplate

Šef misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Jan Kejs Martejn, u razgovorima sa srpskim vlastima izjavio je da u 2021. godini treba ograničiti povećanja zarada u javnom sektoru Srbije, izbegavati dodatna ad hok povećanja ili isplate, a da rast penzija treba da prati dogovorenu švajcarsku formulu.

U pisanoj izjavi na kraju virtuelne posete Srbiji, u kojoj je izneo preliminarne nalaze, Martejn je naveo da je tim MMF-a vodio "produktivne razgovore" sa vlastima Srbije i postigao dogovor o politikama koje su potrebne za završetak pete, poslednje revizije Instrumenta o koordinaciji politika (PCI).

Uspešan završetak revizije zavisi od ispunjavanja preostalih programskih uslova, kao i odobrenja rukovodstva i Izvršnog odbora MMF-a. Razmatranje na Izvršnom odboru okvirno je zakazano za početak januara 2021. godine – naveo je Martejn i dodao da će, na osnovu preliminarnih nalaza, tim MMF-a pripremiti izveštaj koji će, po pribavljanju odobrenja rukovodstva, biti predstavljen Izvršnom odboru MMF-a na razmatranje i odlučivanje.

Martejn je naveo da se "realizacija programa generalno odvijala prema planu" i da se ekonomska aktivnost oporavlja posle naglog pada u drugom tromesečju 2020. godine izazvanog pandemijom korona virusa.

– Monetarne i finansijske mere i veliki fiskalni paket koji su uvedeni kao odgovor na krizu odigrali su ključnu i pozitivnu ulogu u pružanju podrške ekonomiji. Sada se očekuje da će BDP zabeležiti realan pad od 1,5 odsto u 2020. godini, a zatim porast od pet odsto u 2021. godini – napisao je Martejn.

Dodao je da se te projekcije zasnivaju na najnovijim podacima koji ukazuju na brži oporavak od ranije očekivanog.

Međutim, prognoza je i dalje vrlo neizvesna, zbog nepredvidljivog uticaja kretanja epidemije i posledičnih nepovoljnih efekata na ekonomiju Srbije i njenih trgovinskih partnera. Inflacija je i dalje niska i očekuje se da će se u 2021. zadržati u donjoj polovini ciljanog koridora NBS. Bankarski sistem je ostao stabilan, likvidan i dobro kapitalizovan – piše u izjavi.

Martejn navodi da su poreski prihodi premašili očekivanja u vreme četvrte revizije instrumenta PCI, ali da će rashodi biti veći s obzirom na to da su fiskalne mere produžene i da će realizacija javnih investicija biti ubrzana u poslednjem tromesečju ove godine.

 U tom kontekstu, očekuje se da će ukupni fiskalni deficit biti ispod devet odsto BDP-a u 2020. godini i da će se javni dug zadržati na nivou ispod 60 odsto BDP-a Srbije – naveo je šef misije MMF-a.

Dodao je da je tim MMF-a postigao dogovor sa vlastima Srbije o ključnim parametrima budžeta za 2021. godinu.

Ceo tekst pročitajte na sajtu "Danasa".

Oceni vest:
3
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Ma vole oni nas

  pre 836 dana i 6 sati

  Kada su, ikada, nekolicina ljudi koji stoje iza odluka MMF-a, želeli da narod na prostoru Srbije dobro živi?
  Da zaista imamo fenomenalne rezultate, oni bi nam savetovali da budžet poklonimo nekom.
  A navodno su pravi rezultati uspeha srbije od 2012-te godine, zaduženje od 15 milijardi dolara.
  Zato ovaj lutak na koncima igra kako kažu, da se ne bi saznala istina i nekom u Srbiji pao na pamet pojam suvereniteta - i šta on zaista znači.

  Oceni komentar:
  2
  10
 • Zdenka djurić

  pre 834 dana i 3 sata

  Malo javno se obelodanjuje i operiše sa podacima veznaim za vrednost pretpostavljenog i realizovanog rada angažovanih na istoj ili vrlo sličnoj grupi zadataka. Zbog čega, specijatisti zavide, činovnicima zaposlenim po partijskim i rodbinskim vezama? Dok ovo postoji u društvu deca sa stručnim znanjima (od bravara do mastera različitih prirodnih nauka) odlaziće u svet?

  Oceni komentar:
  0
  1