"MNOGO VIŠE OD DELA GRADA": Svečano obeleženo tristo godina Almaškog kraja (FOTO)

"MNOGO VIŠE OD DELA GRADA": Svečano obeleženo tristo godina Almaškog kraja (FOTO)

U utorak je u Gimnaziji "Jovan Jovanović Zmaj" održana svečana akademija povodom obeležavanja 300 godina Almaškog kraja.

Akademiji su prisustvovali gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević Njegovo Preosveštenstvo Episkop novosadski i bački, somborski i segedinski gospodin dr Irinej, direktor Gimnazije "Jovan Jovanović Zmaj" dr Radivoj Stojković i direktor Fondacije "Novi Sad 2021" Nemanja Milenković.

Tokom programa svečane akademije, govornici su se u svojim obraćanjima osvrnuli na nastanak Almaškog kraja, Almaške crkve i na istoriju tog dela grada dugu 300 godina. - Almaški kraj je mnogo više od dela grada. On predstavlja riznicu uspomena, ali istovremeno i veliku šansu za dalji razvoj Novog Sada. Za ova tri veka, građen i razaran, pa opet obnavljan, Almaški kraj živeo je sudbinu našeg Novog Sada. Ali, bez obzira na istorijske turbulencije, on je uvek ostajao poseban, sa tom jedinstvenom istorijskom patinom koju nosi u svojim krivudavim ulicama. I zato je naša obaveza da te posebnosti sačuvamo, da ih prilagodimo novom vremenu i potrebama jednog urbanog, evropskog grada, ali da istovremeno otrgnemo od zaborava sve one legende i priče iz starih vremena, i približimo ih nekim novim generacijama. Ovih 300 godina Almaškog kraja samo je dobar povod da još snažnije radimo na očuvanju istorijskog nasleđa – rekao je Miloš Vučević i dodao da je Grad kroz nekoliko projekata putem Uprave za građevinsko zemljište i investicije spremio konkretne investicije koje će biti rađene na Podbari, i u kontekstu tog velikog jubileja, a kako je rekao, na inicijativu stanovnika tog dela grada.

On je takođe rekao i to da će biti obnovljeno nekoliko zgrada koje su godinama bile zapuštene, i to pre svega stara "Svilara" koja će, prema njegovim rečima, biti nova lokacija kulturnog života Novog Sada.


Priredbu su svojim umetničkim umećem uveličali i hor Gimnazije "Jovan Jovanović Zmaj" kao i KUD "Vila", dok su novosadski glumci dočarali na sceni epohu i duh vremena u kojem je nastao Almaški kraj, današnja Podbara. Istaknuto je, između ostalog, da reč "almaš" na mađarskom znači jabuka, pa da je "baš tako lepa, zdrava i plodna zemlja u blizini Dunava" koju su ljudi tog dobra naselili i po toj osobini dali naziv čitavom kraju. Vrlo brzo taj deo grada doživljava ekspanziju, gradi se, zidaju se fabrike, niču kuće, posao šire zanatlije i trgovci, a razvija se i prosveta, gradi gimnazija, pozorište i crkva. Po završetku svečanosti, svim prisutnim su simbolično podeljene crvene jabuke sa nalepnicom Almaškog kraja.

Oceni vest:
1
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

sahrane novi sad raspored sahrana novi sad zodijak javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija magla zagađenje vazduha Elektrodistribucija Novi Sad isključenja struje raspored sahrana i ispraćaja novorođenčad klinika za ginekologiju i akušerstvo horoskop novosadsko porodilište JKP Vodovod i kanalizacija servisne informacije novi sad elektrovojvodina zagađenje Isključenje struje isključenje vode jkp lisje betanija astrologija RHMZ bebe dnevni horoskop isključenja skupština grada novog sada bez vode bez struje matičar novi sad