"MNOGO VIŠE OD DELA GRADA": Svečano obeleženo tristo godina Almaškog kraja (FOTO)

"MNOGO VIŠE OD DELA GRADA": Svečano obeleženo tristo godina Almaškog kraja (FOTO)

U utorak je u Gimnaziji "Jovan Jovanović Zmaj" održana svečana akademija povodom obeležavanja 300 godina Almaškog kraja.

Akademiji su prisustvovali gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević Njegovo Preosveštenstvo Episkop novosadski i bački, somborski i segedinski gospodin dr Irinej, direktor Gimnazije "Jovan Jovanović Zmaj" dr Radivoj Stojković i direktor Fondacije "Novi Sad 2021" Nemanja Milenković.

Tokom programa svečane akademije, govornici su se u svojim obraćanjima osvrnuli na nastanak Almaškog kraja, Almaške crkve i na istoriju tog dela grada dugu 300 godina. - Almaški kraj je mnogo više od dela grada. On predstavlja riznicu uspomena, ali istovremeno i veliku šansu za dalji razvoj Novog Sada. Za ova tri veka, građen i razaran, pa opet obnavljan, Almaški kraj živeo je sudbinu našeg Novog Sada. Ali, bez obzira na istorijske turbulencije, on je uvek ostajao poseban, sa tom jedinstvenom istorijskom patinom koju nosi u svojim krivudavim ulicama. I zato je naša obaveza da te posebnosti sačuvamo, da ih prilagodimo novom vremenu i potrebama jednog urbanog, evropskog grada, ali da istovremeno otrgnemo od zaborava sve one legende i priče iz starih vremena, i približimo ih nekim novim generacijama. Ovih 300 godina Almaškog kraja samo je dobar povod da još snažnije radimo na očuvanju istorijskog nasleđa – rekao je Miloš Vučević i dodao da je Grad kroz nekoliko projekata putem Uprave za građevinsko zemljište i investicije spremio konkretne investicije koje će biti rađene na Podbari, i u kontekstu tog velikog jubileja, a kako je rekao, na inicijativu stanovnika tog dela grada.

On je takođe rekao i to da će biti obnovljeno nekoliko zgrada koje su godinama bile zapuštene, i to pre svega stara "Svilara" koja će, prema njegovim rečima, biti nova lokacija kulturnog života Novog Sada.


Priredbu su svojim umetničkim umećem uveličali i hor Gimnazije "Jovan Jovanović Zmaj" kao i KUD "Vila", dok su novosadski glumci dočarali na sceni epohu i duh vremena u kojem je nastao Almaški kraj, današnja Podbara. Istaknuto je, između ostalog, da reč "almaš" na mađarskom znači jabuka, pa da je "baš tako lepa, zdrava i plodna zemlja u blizini Dunava" koju su ljudi tog dobra naselili i po toj osobini dali naziv čitavom kraju. Vrlo brzo taj deo grada doživljava ekspanziju, gradi se, zidaju se fabrike, niču kuće, posao šire zanatlije i trgovci, a razvija se i prosveta, gradi gimnazija, pozorište i crkva. Po završetku svečanosti, svim prisutnim su simbolično podeljene crvene jabuke sa nalepnicom Almaškog kraja.

Oceni vest:
1
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan