Moamer Kasumović: Ne postoji više Običan čovek, on je sada Obična radna snaga

Moamer Kasumović: Ne postoji više Običan čovek, on je sada Obična radna snaga

Bosansko-hercegovački glumac Moamer Kasumović, domaćoj publici poznat po tv serijalu “Lud, zbunjen, normalan”, predstavio se sinoć Novosađanima zapaženom ulogom u filmskom ostvarenju “Hiljadarka”, u kojem glumi poštara Fadila. Zajedno sa ostalim glumcima publici se poklonio sinoć na premijeri “Hiljadarke” u Areni, a kako kaže za portal mojnovisad.com, svoj posao u ovom filmu uradio je od srca i nada se da će to ljudi prepoznati.

Film je, po njegovim rečima, odlično prihvaćen, jer je tematika bliska svima sa prostora bivše Jugoslavije, a za spoj bosansko-hercegovačke, hrvatske i srpske koprodukcije kaže da je budućnost svakog filma.

 

- Ovakav spoj koprodukcije je budućnost i to iz samo jednog jedinog razloga. Nijedna bivša država nastala raspadom bivše Jugoslavije nije dovoljno veliko tržište za jedan film. Na primer Bosna i Hercegovina ima tri i po miliona ljudi, a za jedan film to je ništa. Međutim, kada se spoje sve države, a imamo isto govorno područje, kako god mi zvali naš jezik on je isti, to je onda već  ozbiljnije tržište od nekih 22 miliona ljudi. Mislim da upravo ovaj film „Hiljadarka“ pokazuje da je recept koprodukcije dobar, da vredi i da tako treba da se radi.

 

Tito u filmu ima jednu zanimljivu rečenicu. Kaže da komunizam brzo napreduje, i da će, ako se ponekad ne zaustavi, sve otići dođavola. Evo sada smo, kako neki kažu, demokratsko društvo, pa da li smo stigli tamo gde Tito kaže?

- Ovo definitivno nije demokratija, ovo je neki neo feudalizam u kojem mi živimo ili ga je bolje zvati neokapitalizam ili liberalni kapitalizam. Jednostavno, ja to zovem tranzicija. Mi smo društvo koje je već par vekova pod nečijom čizmom, i navikli smo da nam neko drugi određuje kako ćemo i šta ćemo i sada su sve te bivše republike odjednom dobile državu i ne znaju šta će sa njom.

 

 

Koja je poruka filma?

- Poruka filma je vrlo jednostavna. Iako je ovo na neki način film epohe, istorijski, jer se dešava u prošlom veku, ono što se tada dešavalo i što se sada dešava apsolutno ima znak jednakosti. Jedina razlika je u tome što je u tom vremenu i običan čovek mogao izaći na novčanici, i postojala je srednja klasa.

 

A gde je danas taj Običan čovek?

-  Danas Običan čovek ne postoji, on je Obična radna snaga o kojoj niko ne vodi računa.

 

REAKCIJE NOVOSAĐANA NA FILM: Bosanski deo ekipe došao, gde je beogradski?

Na mejl adresu i Facebook stranicu našeg portala, stigle su reakcije nekoliko Novosađana na film i sinoćnu premijeru. Prvi čitalac nam se javio odmah sinoć, iznerviran što se pred Novosađanima nisu pojavile najveće zvezde i glavni glumci: Branislav Trifunović, Nikola Kojo i Mima Karadžić. Kako su i oni deo ekipe, a njihovo prisustvo na novosadskoj premijeri je najavljeno, naš čitalac kaže da njihov nedolazak znači nepoštovanje Novosađana, ali i kolega, jer se u Novom Sadu pojavio kompletan bosansko-hercegovački deo ekipe, dok su beogradske zvezde izostale.

Jedan od čitalaca zamera filmu da “nema nikakvu radnju”, dok neki zameraju i našem izveštavanju i tvrde da “sala svakako nije bila puna”, a da je aplauz je bio “u skladu sa kvalitetom filma - kurtoazan, a ne buran”.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan