Mobilni operateri će upozoravati korisnika kad se duplira račun

Mobilni operateri će upozoravati korisnika kad se duplira račun

Novim zakonom bolja zaštita korisnika mobilnih telefona od preskupih sadržaja. Kada se račun duplira operater šalje obaveštenje.

Nijedna firma do sada nije kažnjena za slanje i naplatu preskupih SMS poruka, obično zabavnog sadržaja, u slučaju kada su ih bez znanja građana isporučivali na njihove brojeve mobilnih telefona. Kroz razne igrice, kvizove, lažne pretnje računarskim virusima ove firme "pecaju" neupućene građane, a sve češće i njihovu decu, bez jasnog isticanja cene i opisa usluga koje nude. Zakon koji se priprema, ipak, obezbediće nešto bolju zaštitu korisnika mobilnih telefona, jer će na duplo veći račun odmah biti obavešteni, prenose "Večernje novosti".

Nacrtom zakona o elektronskim komunikacijama biće detaljnije uređeni uslovi početka i prestanka pružanja SMS poruka sa dodatom vrednošću (VAS), kako se nazivaju poruke koje se dodatno naplaćuju.

- Propisana je i obaveza operatera da obaveštava pretplatnika u cilju sprečavanja prekomerne potrošnje, kada trenutni iznos zaduženja za tekući mesec bude dvostruko veći od prosečnog iznosa zaduženja za uslugu u prethodna tri meseca – kažu u Ministarstvu telekomunikacija. - Na ovaj način će pretplatnici biti obavešteni o povećanom iznosu zaduženja za tekući mesec, i biće u prilici da pravovremeno reaguju.

Ministarstvo je ovlašćeno da obavlja inspekcijski nadzor nad radom ovih operatera, prilikom redovnih kontrola i po prijavama RATEL-a i korisnika. Nijednoj takvoj firmi nije zabranjen rad, već su im samo ukinuli pojedine servise na koje su se korisnici žalili.

Ako uslugu nisu naručili, a pritom su je dobili uz "paprenu" cenu, korisnicima mobilnih telefona preostaje jedino da se žale upravo toj firmi koja im je i napravila ceh. Ili eventualno operateru u čijoj su mreži, koji je u ovom slučaju samo "posrednik". A tek potom RATEL-u, kao nadležnoj agenciji koja ih kontroliše.

- Nisu sve VAS poruke i ostale usluge sa dodatom vrednošću neželjene. Korisnici imaju najveći problem sa porukama čije primanje se naplaćuje, a čiji prijem korisnici prihvate, često nesvesno, preko računarskih aplikacija, igrica ili lažnih dojava o virusu – rečeno je "Večernjim novostima" u RATEL-u. - Preporuka je da se broj mobilnog telefona ne dostavlja neoprezno, bez upoznavanja sa uslovima i cenom.

RATEL ne vodi statistiku koliko je bilo prigovora građana na ovakve usluge. Poznato je samo da su oni česti, i da, ukoliko se dokaže da usluga nije pravilno oglašena, operater korisniku vraća novac.

Vest u celosti možete pročitati ovde.

 

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan