Mocartova opera za decu u petak u Dunavskom parku u dva termina

Mocartova opera za decu u petak u Dunavskom parku u dva termina

U petak, 18. septembra u 13 i 15 časova na livadici pored jezerceta u Dunavskom parku, hor, orkestar i solisti opere Srpskog narodnog pozorišta izvešće Mocartovu operu za decu – Čarobna frula.

U vremenu kada brojimo koji dan idemo online, a koji na nastavu u učionice, ko nosi masku, a ko ne, kako se peru ruke i šta znače epidemiološke mere, zaboravili smo da deci prolazi detinjstvo koje samo jednom imaju. Srpsko narodno pozorište, uz podršku kompanije UniverexportJKP Gradsko zelenilo i Muzeja Vojvodine, odlučilo je da se bori protiv prolaska vremena tako što će deci ponuditi nekoliko sati kvalitetnog vremena. 


Mocartova muzika očarava publiku svih generacija, ali ova verzija posebno je zabavna jer je prilagođena mlađoj publici koja tek otkriva čari pozorišta. Zato ovo nije klasično scensko izvođenje jer učestvuju pozorišni umetnici koji pevaju, pričaju, sviraju, diriguju i igraju bajku o princu koji je ostavio svoje kraljevstvo zbog potrage za ljubavlju – objašnjava direktor opere, Aleksandar Stankov.

Čarobna frula SNP-a je posebna još i zato što i publika učestvuje u predstavi, prepuštajući uživanju u operskim arijama i koreografijama koje izvode solisti i članovi Hora, u muzičkim bravurama Orkestra, predvođeni maestrom Jevtićem, vrcavom humoru naratora, maštovitoj scenografiji, koji će dočarati ovu operu. 

Opera za decu nije nova pojava u svetu, ali pokazuje trend kojim ide Opera Srpskog narodnog pozorišta – edukovati opersku publiku od malih nogu. Istraživanja pokazuju da roditelji koji podstiču izloženost svoje dece raznovrsnim melodijama pružaju mališanima ne samo priliku da se zabave i uživaju već im takođe pomažu da razviju osnovne muzičke sposobnosti. To prepoznaje i kompanija Univerexport koja će pre i posle predstave slaviti rođendan u parku uz sokiće i čokoladu za našu publiku.

Program se izvodi na srpskom jeziku, a vreme trajanja ove operske avanture je sat vremena. 

Oceni vest:
8
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan