Mogu li stroge kazne smanjiti broj žrtava na putevima?

Mogu li stroge kazne smanjiti broj žrtava na putevima?

Novi saobraćajni propisi i znatno pooštrene kazne, ne samo novčane, izazvali su različite reakcije među vozačima u Srbiji – deo smatra da su nesrazmerno visoke u odnosu na standard, dok deo tvrdi da su i dalje veoma blage.

Sankcije za saobraćajne prekršaje nisu paprene samo u našoj zemlji, pooštravaju se u celom svetu kako bi se smanjio broj žrtava na putevima, piše "Blic".

Mada pojedine kazne (najviše novčane za fizička lica su 120.000 dinara) iz perspektive vozača sa prosečnim primanjima izgledaju stvarno astronomske, valja istaći da su one zaprećene samo za najteža dela obuhvaćena Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima Srbije. Pri tome su ta dela, u najvećem delu slučajeva, "podržana" i kaznom zatvora, višemesečnim oduzimanjem vozačke dozvole, kaznenim poenima.

Za neke prekršaje čak nije predviđena uopšte novčana kazna – oni koji prekorače više od 91 kilometar na sat dozvoljene brzine u naseljenom mestu ili 101 kilometar više od dozvoljene brzine van naseljenog mesta, automatski idu u zatvor od 30 do 60 dana, baš kao i za nasilničku vožnju.

- Cilj ovih izmena je da vozači shvate da ne može sve da se plati i da nasilnička vožnja mora biti sankcionisana na najstroži način – objasnio je Nebojša Arsov, načelnik Uprave saobraćajne policije Srbije.

Na česta pitanja da li je bilo razloga da se, po mnogima, ionako previsoke kazne povećaju, pojedine čak i dupliraju, najbolji odgovor daje – statistika.

U periodu od 2012. godine (kada je počeo da slabi efekat ZOBS iz 2009) do 2016. godine u Srbiji je bilo 179.956 saobraćajnih nesreća. Lakše telesne povrede zadobilo je 77.907 lica, teške povrede 17.058, a čak 3.080 ljudi je izgubilo život. Materijalne štete su izuzetno visoke, samo u 2012. godini je procenjena šteta od saobraćajnih nesreća - 321,3 miliona evra.

Nisu samo naši zakonodavci uvideli da je represija i zaprećena kazna "najbolja kočnica". U skoro svim zemljama regiona, ali i Evrope, poslednjih godina su pooštrili saobraćajne kazne koje su kombinovane sa kaznenim poenima, oduzimanjem vozačkih dozvola, ali i zatvorom.

Kazne za najčešće prekršaje - nevezivanje pojaseva i korišćenje mobilnih telefona u toku vožnje - svuda su paprene. U Crnoj Gori "luksuz" telefoniranja neće vas više koštati "samo" 50 evra, kazna je podignuta na 60 do 150 evra, u zavisnosti od procene policajca na licu mesta koji ste stepen opasnosti izazvali.

Kompletan tekst može se pročitati na sajtu "Blica".

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Peca

  pre 1749 dana i 16 sati

  Nigde da vidimo statistike tacnih uzroka saobracajnih nesreca sa smrtnim ishodom ili tezim telesnim povredama. Siguran sam da nevezivanje pojaseva nije najveci uzrok, ali posto je bio najcesce prijavljivani prekrsaj od strane policije, onda su digli kazne u nebo, ne bi li sprecili ono "ma pisi pojas" u pregovaranju sa policijom. Licno znam da bih drasticno kaznjavao alkoholizam i prebrzu voznju, ali da nevezivanje pojaseva kosta 10000... ma haj'te molim vas... To policajci dizu cene u svom cenovniku licnih usluga.

  Oceni komentar:
  0
  1