Moguće gašenje najstarijeg pozorišnog festivala u regionu

Moguće gašenje najstarijeg pozorišnog festivala u regionu

Festival profesionalnih pozorišta Vojvodine osnovan je daleke 1947. godine, a u kontinuitetu se održava već pune 72 godine, što ga čini najstarijim pozorišnim festivalom u regionu.

Organizator Festivala je Zajednica profesionalnih pozorišta Vojvodine (ZPPV) koja okuplja sva pokrajinska pozorišta. Iako je Festival za svoj dugi vek uspeo da preživi svako breme koje nosi određeno vreme, ova vremena su mu, ipak, najmanje naklonjena. 

Kako se navodi u saopštenju ZPPV-a, kontinuirano odsustvo adekvatne podrške od strane, pre svega, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama a zatim i Ministarstva kulture Republike Srbije, dovelo je organizatore Festivala do ključnog pitanja: "Kome je on potreban?". 

Sredstva koja se prikupe za Festival na konkursima su poslednjih godina u zbiru manja od milion dinara. Dodeljivanjem minimalnih sredstava iz godine u godinu organizatori i učesnici ulažu maksimalan napor i entuzijazam kako, zbog nedostaka novca, Festival profesionalnih pozorišta Vojvodine ne bi bio ugušen. Zbog selekcionog i takmičarskog karaktera, pozorišta koja dobiju privilegiju i budu odabrana da nastupaju na Festivalu, ubrzo uvide svoju pirovu pobedu budući da iz svojih budžeta moraju da finansiraju dolazak i igranje predstavenapominju organizatori.  

Oni ističu da manjak sredstava vodi "stvaranju trajnog nezadovoljstva i u samoj Zajednici, zbog čega neki od članova transparentno razmatraju izlazak iz iste čime bi ona bespovratno izgubila na važnosti i kredibilitetu". 

Članstvo i učešće na Festivalu koje je nekada bilo čast sada se smatra teretom i velikim troškom u godišnjem budžetu – naglašava Predsedništvo Zajednice profesionalnih pozorišta Vojvodine. 

Na Festivalu profesionalnih pozorišta Vojvodine izvode se kako celovečernje tako i predstave za decu na svim jezicima nacionalnih manjina u Vojvodini što doprinosi negovanju i očuvanju multikulturalnosti i zajedništva.

Zato ovim putem Predsedništvo ZPPV apeluje na nadležne da obrate pažnju na kulturni značaj Festivala koji svojom dugovečnošću, kvalitetom i važnošću zaslužuje bolje odluke. A pre svega, zaslužuje da nam bude potreban svima – zaključuju.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan