Moguće produženje grejne sezone u Novom Sadu od sledeće godine

Moguće produženje grejne sezone u Novom Sadu od sledeće godine

Ako odbornici Skupštine grada na sednici zakazanoj za utorak, 4. jun, prihvate odluku Gradskog veća o promeni postojeće odluke o grejanju, u Novom Sadu će se produžiti grejna sezona.

Kako saznaje 021.rs, ona će maksimalno moći da traje od 15. septembra do 15. maja, a zvanična grejna sezona će trajati od 1. oktobra do 15. aprila, što je 15 dana duže u odnosu na odluku koja je do sada važila.

Prema dosadašnjoj Odluci, sezona grejanja je počinjala 15. oktobra tekuće i završavala se 15. aprila naredne godine, a mogla je da počne i pre roka kada je prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda temperatura spoljašnjeg vazduha u Novom Sadu tri dana uzastopno u 21 čas 12 stepeni ili niža, ali ne pre 1. oktobra.

Takođe, prema prethodnoj Odluci, grejna sezona je trajala i duže od 15. aprila i to sve dok temperatura spoljašnjeg vazduha tri dana uzastopno u 21 čas ne bude viša od 12 stepeni, ali ne duže od 3. maja.

Prema predloženim izmenama, ona sada može da počne već 15. septembra ako temperatura tri dana bude niža od 12 stepeni, a može da se produži do 15. maja iz istog razloga, saznaje 021.rs. 

Novina u odnosu da dosadašnju Odluku je i da će Novosadska toplana ubuduće ceo remont morati da završi do 5. septembra, dok je do sada rok bio 20. septembar, a početak novih radova ne može da bude pre 15. maja.

Gradsko veće je predložilo i da Toplana od sada tople probe radi od 6. do 10. septembra, umesto od 21. do 25. septembra.

U obrazloženju odluke se navodi da se izmene donose zbog velikog broja pritužbi građana u maju ove godine zbog isključenog sistema daljinskog grejanja.

Izmenama propisa stanovi će se sada biti topliji i duže, kako bi se izbegla situacija od ove godine, kada je početkom maja bilo neuobičajeno hladno, a Novosadska toplana nije mogla da pokrene grejni sistem jer je već počela sa remontima. Zbog toga je Gradsko veće donelo odluku da se majski računi za grejanje umanje za 20 odsto.

Kako javalja 021.rs,  Liga socijademokrata Vojvodine pozdravila je odluku Grada da promeni Odluku o snabdevanju toplotnom energijom iz toplifikacionog sistema Novog Sada. Naime, ova stranka je 10. maja pokrenula inicijativu da se promeni ta odluka, jer su klimatske promene sve intenzivnije, a odluka o grejanju je stara nekoliko decenija.

Oceni vest:
3
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan