Montažni objekti za beskućnike postavljeni ispred Centra za socijalni rad

Montažni objekti za beskućnike postavljeni ispred Centra za socijalni rad

Oni koji nemaju krov nad glavom, večeru, topli napitak i prenoćište u Novom Sadu, mogu to dobiti u nekom od tri takozvana kontejnera za beskućnike.

Dva montažna objekta za muškarce sa 28 mesta, postavljena su ispred Centra za socijalni rad, dok je za žene obezbeđen smeštaj kapaciteta sedam mesta sa mogućnošću proširenja u ulici Temerinskoj 6.

S dolaskom hladnijih dana, ubrzano se popunjavaju i slobodni kreveti u smeštaju za beskućnike. Iako su naviknuti na teške uslove života, mogućnost da se sklone od kiše, vetra ili snega za njih znači mnogo.

- Mislim da je značajno za sva lica koja se nađu u stanju socijalne potrebe, da ne spavaju po parkovima, železničkim stanicama itd. Od velikog je značaja da je što manje lica na ulicama. Obično bude oko 25-26, ako je još veća temperatura, odnosno niža, čak budu i popunjeni kapaciteti, ovisi o vremenskim prilikama – kaže Dušanka Zorić, socijalna radnica i koordinatorka projekta "Prenoćište za beskućnike" za RTV. 

Pravo na prenoćište imaju punoletne osobe, koje nemaju krov nad glavom, koje su bez lične dokumentacije, nezaposlene ili stambeno neobezbeđene.

- Projekat traje šest meseci tokom godine, znači od januara do kraja aprila, novembar i decembar. Prijavljuju se u Centru za socijalni rad, mogu se prijaviti u svratište za beskućnike u Ulici kralja Petra Prvog 28C, pošto mi imamo odličnu saradnju sa njima, gde korisnici obavljaju ličnu higijenu i doručkuju, a kod nas borave od 19 sati uveče do 7 sati ujutru - navodi Zorić za RTV. 

Aktivnost za privremeni smeštaj beskućnika realizuje se u gradu u poslednjih osam godina, a finansira je Gradska uprava za socijalnu i dečju zaštitu.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan