"MOVEMBAR": Samopregled može da spasi život!

"MOVEMBAR": Samopregled može da spasi život!

Preventivni centar Doma zdravlja "Novi Sad" u saradnji sa Gradskom upravom za zdravstvo realizuje projekat "Brkati novembar" kojim se podiže svest o muškom zdravlju.

Kako navode, posebno se obraćaju mladićima sa željom da u što mlađem dobu saznaju što više o raku testisa i preventivnim samopregledima.

Novembar je Mesec svesnosti o zdravlju muškarca i borbe protiv raka testisa i prostate koji ljudi širom sveta poznaju kao "Movembar".

Rak prostate (karcionom prostate) je ozbiljna bolest koja svake godine pogađa hiljade sredovečnih i starijih muškaraca. Statistike kažu da se u oko 60% slučajeva javlja kod muškaraca starijih od 65 godina, mada više nije neuobičajeno da se pojavi i kod znatno mlađih muškaraca.

Istraživanja sprovedena u Evropi pokazuju da se rak testisa u poslednjih 20 godina udvostručio, ali i da 87% mladih muškaraca ne zna da postoji samopregled koji im može spasiti život. Ukoliko se primeti neka promena, ne treba oklevati, odmah se obratiti lekaru. Oklevanje i odlaganje često može da bude kobno. 

Tumori testisa većinom su zloćudni i najčešće pogađaju muškarce u naponu snage – između 15. i 45. godine života. Ipak, retki su i ako se otkriju na vreme, izlečivi su u 90% slučajeva. Zato je samopregled jednom mesečno izuzetno važan, ističu iz Doma zdravlja "Novi Sad".

Oceni vest:
5
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan