Možda niste znali: Zašto Uskrs obeležavamo baš uz šarena jaja, čokolade i zeku?

Možda niste znali: Zašto Uskrs obeležavamo baš uz šarena jaja, čokolade i zeku?

Svi znamo koje su tradicije obeležavanja Uskrsa vrlo česte –  uskršnja jaja, Uskršnji zeka i čokolade. Ali, odakle potiču ove tradicije?


Zašto imamo uskršnja jaja?

Sve nas raduju šarena jaja za Uskrs, ali nekad davno – konzumiranje jaja nije bilo dozvoljeno tokom nedelje pre Uskrsa. Zato su su sva jaja položena te nedelje bila sačuvana i ukrašena, kako bi se od njih napravila jaja za Uskršnju nedelju, koja su zatim deci davana kao poklon. Ovo se do danas razvilo u tradiciju u kojoj mnogi ljudi uživaju.
 

Čokoladna jaja

Prva čokoladna jaja pojavila su se u Francuskoj i Nemačkoj u 19. veku, ali bila su gorka i tvrda.

Kako su se tehnike izrade čokolade poboljšavale, razvila su i se šuplja čokoladna jaja poput ovih danas. Ona su vrlo brzo postala popularna i ostala omiljena tradicija, kako  kod dece, tako i kod svih ljubitelja čokolade i danas.

Uskršnji zeka

Zašto baš zečevi donose uskršnja jaja? Smatra se da je priča o Uskršnjem zecu postala uobičajena u 19. veku. Kunići su poznati po tome što uvek imaju puno podmlatka i velika legla, pa su baš zato postali simbol novog života. Legenda kaže da Uskršnji zeka polaže, ukrašava i sakriva jaja, koja su takođe simbol novog života. Ali da znate – zeka ne radi sav posao sam! U Švajcarskoj uskršnja jaja donosi ptica kukavica, a u nekim delovima Nemačke to radi lisica. 


Ovaj Uskrs svakako nije uobičajen. Proslavlja se u užem porodičnom krugu, u svom domu. Ipak razmislite… Ima li boljeg osećaja nego probuditi se naspavan u sređenom domu, uz šolju omiljene kafe? Pripreme omiljenog doručka bez nereda i prazničnog opuštanja u udobnoj postelji...  

Uprkos svemu, načinite da vam ovi praznici budu najlepši mogući.  Kako bi vam u tome pomogao – Top Shop Vam je do 20. aprila pripremio najbolji izbor Dormeo, Top Shop, Delimano i drugih hit proizvoda za jednostavniji i prijatniji porodični boravak kod kuće, i sve po neverovatno sniženim cenama! Odaberite nešto za sebe i one koje volite i ulepšajte ove praznike – kliknite na LINK.   

Promo tekst

Oceni vest:
3
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan