MSc Aleksandra Miletić, Tehnološki fakultet: Aktivni principi lekovitog bilja na velika vrata se vraćaju u upotrebu

MSc Aleksandra Miletić, Tehnološki fakultet: Aktivni principi lekovitog bilja na velika vrata se vraćaju u upotrebu

Pred "Noć istraživača 2018", razgovaramo sa članicom istraživačkog tima za dobijanje karakterizacije materijala na osnovu polimera i aktivnih principa lekovitog bilja – FARMAT.


- Važno je imati ljude koji ne misle isto i koji poseduju različita znanja, gde svako ima svoj pristup problemu, a sinergija različitih mišljenja na kraju izrodi najbolje rešenje – ističeu razgovoru za naš portal MSc Aleksandra Miletić, istraživač saradnik na Tehnološkom fakultetu u Novom Sadu.

- Zamislite da aktivne principe iz preparata na bazi alkoholno-vodenih ekstrakata koje su izuzetno efikasni u lečenju različitih inflamacija mogu koristiti i deca i trudnice! Sadržaj alkohola je u ovom slučaju bio ograničavajući faktor, ali u proizvodu koji smo mi napravili alkohola nema i sve se nalazi u suvom stanju u obliku listića, sa mnogo dužim rokom trajanja – objašnjava MSc Miletić.Zahvaljujući činjenici da se sve više i više oslanjamo na tehnološka dostignuća, kompleksnost sveta u kojem živimo dramatično je veća u poslednjih nekoliko decenija, a samim tim i složenost izazova i problema sa kojima se susrećemo. Na koji način prilazite rešavanju ovakvih problema u svojim istraživanjima?

- U današnje vreme veoma je bitno raditi u multidisciplinarnom timu, jer se gruba diferencijacija naučnih oblasti vremenom izgubila, upravo iz razloga napretka tehnologije i izazova stavljenih pred nas naučnike. Važno je imati ljude koji ne misle isto i koji poseduju različita znanja, gde svako ima svoj pristup problemu, a sinergija različitih mišljenja na kraju izrodi najbolje rešenje. Zato se mi u našem timu trudimo da budemo što otvoreniji i sarađujemo sa naučnicima iz najrazličitijih oblasti iz zemlje i inostranstva.


"Sinergija različitih mišljenja na kraju izrodi najbolje rešenje"


Da li je lekovito bilje nepravedno zanemareno kada se radi o lečenju određenih oboljenja?

- Istraživanja u oblasti farmacije i medicine stavila su upotrebu lekovitog bilja u lečenju u drugi plan u jednom periodu naše istorije, ali mislim da se usled povećane rezistencije mikroorganizama na sintetske lekove aktivni principi lekovitog bilja na velika vrata vraćaju u upotrebu. Tradicionalna medicina je ponovo prisutna kao alternativa u lečenju, što dovodi lekovito bilje i proizvode od lekovitog bilja (etarska ulja, ekstrakte i dr) ponovo u fokus istraživanja. Danas se biljni ekstrakti i etarska ulja koriste ne samo u medicini i farmaciji, već i u industriji pakovanja kao antioksidanti i antimikrobna jedinjenja, u kozmetici, u industriji mesa itd.


Za efikasniju enkapsulaciju bioaktivnih supstanci dobijenih iz lekovitog bilja koristite napredne metode poput elektrospininga, tehnike za dobijanje nanovlakana. O čemu je reč?

- Elektrospining je nastao kao inovacija u tekstilnoj industriji, ali je pravu ekspanziju istraživanja i upotrebe doživeo u oblasti farmacije i biomedicine, pakovanja i filtracije. Radi se o jednostavnoj tehnici koja koristi visok napon (u laboratorijskim uslovima do 30 000 V) za dobijanje vlakana prečnika od 50 nm do nekoliko mikrometara iz rastvora polimera ili polimernih kompozita. Aktivni principi biljaka su generalno osetljivi na visoke temperature i drugim tehnikama se ne mogu inkorporirati u polimerne matrice bez gubitka aktivnosti, dok sa druge strane elektrospining radi na sobnoj temperaturi bez upotrebe pritiska i idealan je za enkapsulaciju ovih supstanci. Funkcionalni materijali koji se dobijaju elektrospiningom najčešće se koriste za kontrolisanu dostavu aktivnih supstanci u topikalnim primenama. Naš tim će tokom "Noći Istraživača" predstaviti neke od ovih materijala, a posetioci će moći da vide kako ovi materijali zaista izgledaju i da se uvere u njihovu aktivnost. 
    

"Korišćenjem farmaceutskih i biomedicinskih sredstava koja sadrže prirodne komponente posredno utičemo na kvalitet života" 

Na koji način očekujete da će vaša istraživanja u narednih 5 do 10 godina uticati na život običnog čoveka?

- Strategija Evropske Unije o korišćenju materijala u svakodnevnom životu jeste zamena materijala dobijenih iz naftnih derivata materijalima koji su dobijeni iz obnovljivih izvora i koji su biorazgradivi i reciklabilni. Naša istraživanja prate ovaj trend poštujući koncept cirkularne ekonomije i time posredno utičemo na kvalitet života korišćenjem farmaceutskih i biomedicinskih sredstava koji sadrže prirodne komponente, smanjenjem otpada korišćenjem biorazgradive ambalaže, produženjem roka trajanja namirnica korišćenjem aktivne i inteligentne ambalaže, korišćenjem senzora koji ne sadrže štetne materije. 
 

NAUČNI EKSPERIMENTI, KVIZOVI, RADIONICE...

"Istražuj kroz noć, u znanju je moć",
moto je pod kojim se deveti put u Srbiji održava "Evropska noć istraživača". Najveća naučna žurka, kako je organizatori nazivaju, održaće se tradicionalno poslednjeg petka u mesecu, 28. septembra.

U Novom Sadu Evropska noć istraživača biće održana u tržnom centru "Big" od 15 do 22 časa, gde će se posetiocima naučnici predstaviti zanimljivim eksperimentima i interaktivnim radionicama. U Kulturnom centru "Lab" od 19 do jedan čas iza ponoći na programu će biti naučni kvizovi i interesantna predavanja o hrani. Budući da je 2018. godina kulturnog nasleđa, posetioci će moći da degustiraju "nove ukuse naše prošlosti".

Istom temom baviće se i ReConNeCt timovi u Subotici, Zrenjaninu, Inđiji, Kikindi, Bečeju i Šapcu.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan