Muke stanara Depresije: Izgradili pola Novog Sada, ostaju bez krova nad glavom

Muke stanara Depresije: Izgradili pola Novog Sada, ostaju bez krova nad glavom

U barakama naselja Depresija živi više od 40 porodica, odnosno stotinak, uglavnom starijih osoba. Ovi nekadašnji radnici propalih građevinskih firmi “Prvog maja” i “Neimara” mogu da postanu beskućnici, jer je prodato zemljište na kojem su barake, a novi vlasnik je najavio iseljenje svih koji na njemu bespravno žive.

Naselje Depresija nalazi se između Limana IV i Telepa, a nastalo je sedamdesetih godina, kada su tu privremeno smešteni radnici nekadašnjih građevinskih giganata "Prvog maja" i "Neimara", koji su tih godina izgradili gotovo pola Novog Sada. Tada su konkurisali za dobijanje stana preko firme, uplaćivali novac u stambeni fond, međutim, kako su firme propadale, privremeni smeštaj u trošnim radničkim barakama postao je njihovo stalno prebivalište.

Pre devet godina, nakon kraha ovih preduzeća, zemljište je kupio biznismen Aleksandar Savanović iz Zemuna koji je automatski najavio iseljenje ovih ljudi, jer se bespravno nalaze na njegovoj imovini, nakon čega su pokrenuti i sudski sporovi.

Mašinbravar Vukašin Despotović svako veče spava kod drugog komšije pošto su ga sudski izvršitelji početkom avgusta iselili iz barake u kojoj je živeo 40 godina. Godinama je radio sa suprugom u "Neimaru", tadašnja Osnovna organizacija udruženog rada plaćala je smeštaj radnicima i 1975. godine oni počinju da žive zajedno u jednoj od baraka gde su dobili pravo na stanovanje.

- Prijavili smo se na adresu Sime Matavulja 1a i započeli zajednički život, a kasnije smo se i venčali. Nismo imali prava da konkurišemo za kredit ili za stan, jer smo bili u ovoj baraci i rečeno nam je da će se naše stambeno pitanje rešiti. Sredinom osamdesetih godina desila se poplava i mi smo ovde bili potopljeni. Nakon što se voda povukla “Neimar” je procenio da je kućica uništena i firma diže ruke od ove barake. Posle toga mi preuzimamo obavezu plaćanja računa – govori Despotović za mojnovisad.com.

Krajem 2007. godine ovaj stanar naselja Depresija saznaje da ga je tužio novi vlasnik barake. Vukašin nije unajmio advokata i posle četiri meseca stiže mu presuda prema kojom mora da se iseli. Tek tada angažuje pravnog zastupnika, ali odluka suda postaje pravosnažna u maju naredne godine.

- Do ove godine se ništa nije dešavalo, a onda mi je u julu stigao zaključak od sudskog izvršitelja da se iselim. Iz policije su došli nekoliko dana pre izvršenja i pitali me da li ću praviti probleme. Rekao sam da naravno neću. Pojavili su se 3. avgusta sa desetak policajaca dok sam bio u komšiluku, obili su vrata i počeli da iznose stvari. U početku sam gledao sa strane, a onda sam odlučio da priđem. Bili su korektni, odneli su mi nameštaj u jednu od susednih baraka koja stoji prazna i dali mi određeni period da sklonim svoju imovinu. Više ne mogu da uđem u sobu gde sam proveo najveći deo svog života – priča Despotović.

Ovom bivšem radniku “Neimara” supruga je preminula od raka pre nekoliko godina. Vukašin je dijabetičar i živi od 12.700 dinara penzije. Nedavno je morao da ekshumira i tela svojih najmilijih zbog klizišta na groblju u Bosni. Kaže da mu je već svega dosta i da želi samo malo mira.

- Znam ja da ovo nije moje. To ništa nije sporno, ali mi smo godinama izdvajali u stambeni kredit. Neka nam država nađe stalni smeštaj ili da nam vrate te pare koje smo uplaćivali – rekao je Despotović.

Radomanu Šekularcu supruga je preminula pre nekoliko meseci. Zajedno su živeli 30 godina u baraci “1. maja”, u koju više ne može da uđe, jer je iseljen pre nekoliko dana sudskom odlukom. Od tada spava kod komšija, a ponekad i po okolnim šupama.

U maloj trošnoj baraci sa vlažnim zidovima živi tročlana porodica Pavlović. Branislava Pavlović je radila kao spremačica, a njen suprug Vid Pavlović je bio domar u preduzeću “1. maj”. Uselili su 1983. godine u baraku koja je posle nekoliko godina bila poplavljena.

- Sve smo sami renovirali. Nikad nam niko nije pomogao. Više puta smo obijali zid do cigle i malterisali, ali ne možemo da sprečimo pojavu vlage. Nemamo para da to kvalitetno popravimo. Moja penzija je 12.000 dinara. Muž i kćerka su nezaposleni. Nemamo više snage, umorili smo se – žali se Branislava.

Njen muž Vid objašnjava da je i njih pojedinačno tužio novi vlasnik barake, ali pokazuje sudsku odluku kojom se tužbeni zahtev odbija, jer se tužilac nije pojavio na ročištu. Kako će se dalje odvijati situacija nije siguran, ali kaže da ih je sve ovo veoma uznemirilo, posebno njega pošto je srčani bolesnik.

Ljubica Amidžić se sa 18 godina zaposlila u preduzeću “1. maj” kao kuvarica. Davne 1978. godine se uselila u jednu od baraka, koji je godinama uređivala i pretvorila u dom.

Danas sa svojim bivšim kolegama, Ljubica sedi u nekadašnjoj trpezariji bivše građevinske firme.

- Ovde su nekada jeli naši radnici. Sad je to naša kuhinja i mesto gde sednemo da porazgovaramo i da se družimo sa komšijama. Od kad su nas tužili mi smo išli da se žalimo kod različitih gradskih institucija. Angažovali smo advokate, ali to sve košta puno novca, a mi nismo bogati ljudi. Mnogi inženjeri su dobili stanove, a sudbina nas običnih radnika nije rešena. Mislim da sam taj stan zaradila – priča sa suzama u očima Ljubica.

Stanari naselja Depresija ne spore da barake ne pripadaju njima, ali pošto su one smeštene na gradskom građevinskom zemljištu i godinama su izdvajali novac u stambene fondove, oni bi hteli da im država obezbedi krov nad glavom. Žele samo da se prema njima odnose kao prema ljudskim bićima, jer pravo na stanovanje je ipak ljudsko pravo.

Protest u petak na Trgu slobode

U petak 14. avgusta, u 14 časova na Trgu slobode biće organizovan protestni skup "Solidarnost sa stanarima Depresije", u organizaciji novosadskih nevladinih organizacija i inicijativa građana. Cilj okupljanja je da se skrene pažnja javnosti na dramatičan položaj u kojem se ovi Novosađani nalaze i to ne svojom krivicom.

Oceni vest:
2
5

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • nevena radakovic

  pre 1472 dana i 1 sat

  U ovoj zemlji zivimo samo od obecanja. Njih je najlakse davati, a kada treba da se ispune, svi imaju amneziju.Verujem da ce Grad Novi Sad da smesti svoje gradjane u nove stanove

  Oceni komentar:
  0
  3
almaško groblje servisne informacije novi sad vremenska prognoza novi sad bebe isključenja struje raspored sahrana novi sad betanija gradsko groblje havarija na vodovodu servisne informacije RHMZ novosadsko porodilište elektrovojvodina dunav novorođenčad bez vode radosne vesti horoskopski znaci štrand horoskop sahrane jkp lisje bez struje porodilište Miloš Vučević matična knjiga rođenih EPS jkp novosadska toplana novosađani raspored sahrana i ispraćaja