MUP APELUJE: Ne palite travu i nisko rastinje

MUP APELUJE: Ne palite travu i nisko rastinje

Načelnik Odeljenja za VSJ u Upravi za vatrogasno-spasilačke jedinice Sektora za vanredne situacije MUP- a Nedeljko Gagić, apelovao je na građane da ne pale travu i nisko rastinje, s obzirom da je, od sredine marta do danas, evidentiran povećan broj požara na otvorenom prostoru.

Požari na otvorenom prostoru se veoma brzo šire, zahvataju velike površine i predstavljaju realnu opasnost za živote i zdravlje naših građana, a često nanose velike materijalne štete. Uzrok svih ovih požara, u najvećem broju slučajeva, je ljudski faktor, odnosno neodgovorno ponašanje naših građana – upozorio je Gagić.

FOTO: Za vikend gorelo rastinje na više mesta na Šodrošu, reagovali vatrogasci

FOTO: Ponovo gori na Šodrošu


On je podsetio da je Zakonom o zaštiti od požara i drugim zakonima zabranjeno spaljivanje trave i niskog rastinja i spaljivanje smeća na otvorenom prostoru, ostataka strnih useva, kao i loženje vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od ruba šume.

Za nepoštovanje propisanih odredbi zakona, kako je rekao, zaprećene su novčane kazne, kako za pravna, tako i za fizička lica.

– Sektor za vanredne situacije će u narednom periodu, zajedno sa pripadnicima drugih linija rada Ministarstva unutrašnjih poslova, nadležnim inspekcijskim službama republičkog i lokalnog nivoa, intenzivirati obilazak terena u cilju otkrivanja i procesuiranja neodgovornih građana koji ne poštuju Zakonom propisane odredbe, a sve sa ciljem podizanja nivoa bezbednosti naših građana – naglasio je Gagić.

U periodu od 1. januara do 25. marta ove godine, na teritoriji Republike Srbije, evidentirana su 6.582 požara, od čega je 3.551 požar nastao na otvorenom prostoru, navodi se u saopštenju MUP-a.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan