MUP će predložiti da i pripremanje teškog ubistva bude krivično delo

MUP će predložiti da i pripremanje teškog ubistva bude krivično delo

Trenutno, otkriveni u pripremi ubistva mogu odgovarati za nedozvolјeno nošenje oružja ili držanje eksploziva, što ih mahom ne odvraća od njihove namere da to ubistvo na kraju i izvrše...

Načelnik Uprave kriminalističke policije MUP-a Srbije Dejan Kovačević izjavio je u ponedeljak 11. februara da su policijski službenici, nakon analize efekata rada i mogućih preventivnih mera koje bi doprinele sprečavanju izvršenja krivičnih dela na teritoriji Srbije, izradili predlog za uvođenje novog krivičnog dela pripremanje krivičnog dela teško ubistvo.

- Smatramo da je to u cilјu veće bezbednosti građana Srbije. Ukoliko se prikupe dokazi koji ukazuju da su određeno lice ili kriminalna grupa pripremali ovo krivično delo, ista treba da budu oštrije kažnjena nego što je to sada slučaj. Iako su imali nameru da izvrše teško ubistvo, ali su blagovremeno sprečeni od strane istražnih organa, ovakvi izvršioci se sada mogu jedino procesuirati za blaža krivična dela, što podrazumeva i blaže sankcije – rekao je Kovačević.

On navodi da trenutna praksa pokazuje da pripadnici kriminalnih grupa, koji su otkriveni u pripremi ubistva mogu odgovarati recimo za nedozvolјeno nošenje oružja ili držanje eksploziva, što ih mahom ne odvraća od njihove namere da to ubistvo na kraju i izvrše.

Načelnik UKP-a ocenio je kao potpunu besmislicu navode da će na stotine građana završiti u pritvoru na osnovu operativnih saznanja.

- Prema našem zakonodavstvu nadležno tužilaštvo vodi istragu, a to znači da policijski službenici postupaju isklјučivo u skladu sa zahtevom tužilaštva, po čijem nalogu se prikuplјaju i dokazi za krivično delo. Ukoliko naš predlog bude usvojen i u slučaju pripreme teškog ubistva svi prikuplјeni dokazi moraju jasno i nedvosmisleno ukazivati da se radi baš o pripremi teškog ubistva – istakao je Kovačević.

On je takođe podsetio da je dalјe na sudijama da na osnovu prikuplјenih dokaza odluče da li postoji osnov za pritvor.

- Smatramo da je reč o predlogu koji će doprineti sprečavanju izvršenja ovakvih teških dela i predstavnici MUP-a će sa ovim predlogom izaći pred interresornu radnu grupu, koja se bavi izradom predloga izmena i dopuna Krivičnog zakonika – kazao je Kovačević.

Interresorna grupa sastoji se od predstavnika Ministarstva pravde, koji su nosioci izrade predloga, Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva zdravlјa, Udruženja tužilaca i sudija, predstavnika advokatske komore, profesora Pravnog fakulteta u Beogradu i nevladinih organizacija.

Izvor: Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

gradsko groblje groblje almaško groblje raspored sahrana novi sad Fruška gora isključenja struje sahrane novi sad novorođenčad odbojka lisje novosadsko porodilište epk 2021 Isključenje struje OK Vojvodina bebe servisne informacije bez struje smanjen pritisak vode Spens havarija na vodovodu Elektrodistribucija Novi Sad sahrane Daško i Mlađa elektrovojvodina servisne informacije novi sad bez vode radosne vesti jkp lisje betanija JKP Vodovod i kanalizacija