MUP: Identifikovane lokacije 19 mejl adresa sa kojih su stigle preteće poruke o postavlјenim bombama

MUP: Identifikovane lokacije 19 mejl adresa sa kojih su stigle preteće poruke o postavlјenim bombama

Pripadnici MUP-a, Uprave kriminalističke policije, u saradnji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal i Višim javnim tužilaštvom, Posebnim tužilaštvom za borbu protiv visokotehnološkog kriminala, identifikovali su lokacije ukupno 19 mejl adresa – 18 adresa Gmail servisa i jednu mejl adresu servisa ProtonMail, sa kojih su stigle preteće poruke o postavlјenim bombama na različitim lokacijama u Srbiji.

Pripadnici srpske policije identifikovali su i lice koje je, u toku jučerašnjeg dana, telefonom uputilo pretnje iste sadržine.

U cilјu identifikacije pošilјalaca ovih pretnji i njihovog procesuiranja za počinjena krivična dela, a s obzirom na to da su u pitanju strani državlјani koji ne žive u Srbiji, u toku je međunarodna razmena podataka Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, preko Europola i Interpola, sa nadležnim organima Švedske, Litvanije, Švajcarske, Ruske Federacije i Mađarske, kao i sa kompanijom "Google".

Od 11. marta ove godine do danas, putem mejla ili telefonskih poziva, u 48 navrata, na adrese različitih institucija u Srbiji, iz inostranstva je stiglo na stotine pretećih poruka o navodnim eksplozivnim napravama postavlјenim na javnim mestima ili u institucijama. Preteće poruke su slate sa servisa Gmail, ProtonMail, Eunet mail, Yandex, kao i putem anonimnih telefonskih poziva.

Dojave o podmetnutoj bombi u KCV-u

DOJAVA BOMBI NA VIŠE MESTA U NOVOM SADU: Na ovim lokacijama je danas u 17 sati zaprećeno bombom


Preteće poruke su prethodnih dana slali i pojedini građani Srbije
. Zbog lažnih prijava o postavlјenim bombama u javnim objektima, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova su, za četiri dana, procesuirali osam lica, državlјana Srbije – uhapšena su dva lica, a protiv još šest maloletnih lica podnete su krivične prijave u redovnom postupku.

Apelujemo na pojedince da se, naročito u trenutku kad je Srbija izložena masovnim i organizovanim sajber napadima i lažnim dojavama o postavlјenim bombama koje dolaze iz inostranstva, ponašaju odgovorno i u skladu sa zakonom i dodatno ne otežavaju rad srpskoj policiji, čiji su KD timovi svakodnevno na terenu. Lažna prijava o postavlјenoj bombi nije šala već ozbilјno krivično delo, koje može izazvati uznemirenost i strah građana Srbije i zahteva dodatno angažovanje pripadnika MUP-a – navodi se u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova.

Oni dodaju da su samo u poslednja tri dana pripadnici Policijske brigade, odnosno specijalistički timovi za protivdiverzionu zaštitu, sa posebno obučenim policijskim službenicima i policijskim psima, izvršili kontradiverzione preglede nekoliko stotina javnih objekata, škola, bolnica, tržnih centara. Izvršenim pregledima utvrđeno je da su sve prijave bile lažne.

Oceni vest:
3
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Svaka ćast momcima!

  pre 378 dana i 1 sat

  Kada je u pitanju hakerisanje, najveći broj ozbiljnih dela se počini sa teritorije na kojoj haker gostuje. Ode u neku zemlju, hotel i odande radi. Dok se sve ustanovi, svi peru ruke od toga.
  I njegova matična zemlja, i zemlja u kojoj je gostovao.
  Interpol još nije ozbiljno shvatio težinu pretnji, kada nije uključen novac.
  A zlobne amatere koji deluju sa pozicija nacionalne mržnje je uvek lako uhvatiti.
  U svakom slučaju sve pohvale Policiji, jer ovo nije nimalo lak posao.
  Dokazano je da možemo.

  Oceni komentar:
  0
  1