MUP: Od petka pojačana kontrola korišćenja telefona i pojaseva tokom vožnje

MUP: Od petka pojačana kontrola korišćenja telefona i pojaseva tokom vožnje

Pripadnici MUP-a će od sutra do kraja letnje turističke sezone sprovoditi pojačane kontrole vozača radi sprečavanja nepropisnog korišćenja telefona.

Ako vozači nepropisno koriste telefone, odnosno druge uređaje za komunikaciju, Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima propisana je novčana kazna u fiksnom iznosu od 10.000 dinara, saopštio je MUP.

Prilikom kažnjavanja vozača koji učine prekršaj nepropisnog korišćenja telefona, odnosno drugih uređaja za komunikaciju, saobraćajna policija će dosledno preduzimati i mere prema svim osobama koje za vreme vožnje u motornim vozilima ne budu koristile sigurnosne pojaseve na način koji je predvideo proizvođač vozila, kako na prednjim, tako i na zadnjim sedištima, kao i prema svim vozačima koji decu budu prevozili na nepropisan način.

Prema istraživanjima Agencije za bezbednost saobraćaja, oko 5,7 odsto vozača u Republici Srbiji nepropisno koristi telefon za vreme vožnje, prenosi B92. 

Istovremeno, povećava se broj ovih prekršaja, s obzirom na to da je za prvih šest meseci ove godine sankcije snosilo gotovo 25.000 vozača, što je 13 odsto više u odnosu na prvu polovinu prethodne godine.

Rezultati svetskih istraživanja pokazuju da razgovor telefonom tokom vožnje povećava rizik od nastanka saobraćajne nezgode četiri puta, dok pisanje i čitanje poruka povećava rizik od nastanka saobraćajne nezgode osam puta.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Mihajlo

  pre 544 dana i 14 sati

  Sta 5,7 odsto? Svaki treci drnda telefon dok vozi...

  Oceni komentar:
  0
  0