Mural Ratku Mladiću na Novom naselju

Mural Ratku Mladiću na Novom naselju

Mural posvećen Ratku Mladiću, nekadašnjem komandantu Vojske Republike Srpske i osuđenom ratnom zločincu, oslikan je u Ulici Mileve Marić na Novom naselju.

Veliki mural oslikan je na stambenoj zgradi na kraju ulice. Na muralu je ispisano i „Nek je tvojoj majci hvala“, kao i naziv kvarta u kom je oslikan – Šarengrad, piše 021.rs.

Mural je oslikao „srb 1389“, koji je autor još nekoliko sličnih murala u Novom Sadu.

Dodato je i obeležje "SK88", što je skraćenica kojom se prepoznaju Srpski kojoti, navijači Fudbalskog kluba Mladost, koji se takmiči u Prvoj ligi Srbije.

Pojava murala posvećenog Ratku Mladiću ne predstavlja iznenađenje, s obzirom na to da su i u prethodnom periodu bila oslikavana slična dela na fasadama. Pažnju javnosti privukao je i mural Ratku Mladiću na stadionu Fruškogorca iz Sremske Kamenice, koji je u nekoliko navrata umrljan farbom.

Građani su se požalili da lokalne vlasti ne reaguju na njihove prijave, pa tako, na primer, nalepnica "Bulevar Ratka Mladića" i dalje prekriva tablu s imenom Bulevara cara Lazara, i pored žalbi građana početkom decembra, kada su naveli da niko od nadležnih nije želeo da reaguje.

Oceni vest:
11
8

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Хајнал Чурушки

  pre 120 dana i 23 sata

  Кажете да је ген.Младић осуђени ратни злочинац, а не кажете ко га је осудио и на који начин уз какве доказе је он осуђен.Осуђен је за командну одговорност што је измишљотина тог квази суда, а у народу ће остати сећање на њега као човека који се борио за свој народ и који је био прави војник и човек који је поштовао права сваког заробљеног непријатељског војника.

  Oceni komentar:
  14
  26
 • Bačvan

  pre 120 dana i 19 sati

  Za Hajnala....Ako je takva junačina ,kako ti kažeš, zašto se krio kao kalva strina,baba...To nijedan pravi vojnik,naročito general, ne bi nikada uradio. On je sramota....

  Oceni komentar:
  10
  10
 • mm

  pre 120 dana i 11 sati

  treba jos 1000 po gradu ovakvih murala

  Oceni komentar:
  10
  12
 • Podbarac

  pre 120 dana i 9 sati

  Izvinte, a kakve veze ovaj "general heroj" ima sa Srbijom? Koliko znam, Srbija nije ratovala, a ovaj nije ni bio u VS. Jedino sto se sakrivao po supama u Srbiji , a od naroda u Srbiji napravio taoce.Zeme neka odu tamo gde on ratovao pa slikaju murale.

  Oceni komentar:
  6
  10
 • Suve činjenice

  pre 120 dana i 9 sati

  Potrebna je samo saglasnost vlasnika fasade na kojoj se crta ili slika.
  Bespredmetno je svako nadmudrivanje i politički stavovi.
  Ko voli nek voli - ko ne voli neka ne voli a ima pravo to i da kaže.
  Međutim.
  NIKO nema pravo da tuđi rad ili delo uništava, naročito ako su umetnik i vlasnik fasade postigli dogovor.
  Svako suprotno ponašanje je u sukobu sa zakonom.
  NVO nisu izuzete od zakona Republike Srbije.
  Držimo se zakona jednom u Srbiji.

  Oceni komentar:
  2
  9
 • Слободан

  pre 119 dana i 20 sati

  Генерал Младић је херој захваљујући коме је наш народ остао да живи на својим огњиштима преко Дрине. То је једина истина, а Хашки казамат је свој кредибилитет изгубио онога тренутка када је на слободу пустио албанске и хрватске кољаче.

  Oceni komentar:
  1
  5