MUZEJ GRADA: Izložba ''Velikani u gradu svetlosti'' od srede u Zbirci strane umetnosti

MUZEJ GRADA: Izložba ''Velikani u gradu svetlosti'' od srede u Zbirci strane umetnosti

Izložba "Velikani u gradu svetlosti" otvorena je u Zbirci strane umetnosti, a posetiocima će biti dostupna od 7. oktobra.

Muzej grada Novog Sada predstaviće dugogodišnji kontinuitet umetničkog stvaralaštva istaknutih velikana jugoslovenskog i srpskog slikarstva 20. veka. Zahvalјujući kolekcionaru Dragoslavu S. Marčiću, novosadska javnost će biti u prilici da vidi reprezentativni opus dela Vladimira Veličkovića, Petra Omčikusa, Miloša Šobajića, Ljube Popovića, Bate Mihailovića i Petra Lubarde koji su živeli i stvarali u Parizu. 

Prema rečima Dragoslava S. Marčića, radovi koji su izloženi deo su njegove kolekcije od 2.500 slika.

– Likovna, vajarska, arhitektonska dela uglavnom počivaju na kolekcijama privatnika koji ceo život posvete sakuplјanju tih slika. Umetnici odlaze, a slike ostaju za njima da žive. Prvo što se nauči na umetničkim fakultetima jeste da je slika svetlost, jer ako je držite u mraku nje nema. Važno je da slike nisu u depoima, već da su izložene i da ih lјudi gledaju. Samo jedan od autora ovih dela je živ, to je Šobajić, pa je veliko zadovolјstvo što su ove slike predstavlјene u galeriji i produblјuju ukupan kvalitet života svih nas. Bez kulture nema ni države, ni istorije – istakao je Marčić.


Direktorka Muzeja grada Novog Sada Vesna Iković zahvalila se na dobroj saradnji Gradskoj upravi za kulturu, kao i kolekcionaru, te pozvala Novosađane da od srede, 7. oktobra, pogledaju izvanrednu izložbu ''Velikani u gradu svetlosti''.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan