MUZEJ VOJVODINE: U petak otvaranje izložbe "Tito i Jugoslavija u karikaturama Informbiroa"

MUZEJ VOJVODINE: U petak otvaranje izložbe "Tito i Jugoslavija u karikaturama Informbiroa"

Materijal koji su državni organi svojevremeno zaplenili biće prvi put prezentovan publici.

Povodom obeležavanja Dana muzeja Vojvidine, u petak, 25. oktobra, u 12 časova, u Dunavskoj 35, otvara se izložba "Tito i Jugoslavija u karikaturama Informbiroa". 

Autorka izložbe je Kristina Meneši, viša kustoskinja – istoričarka Odeljenja za savremenu istoriju Muzeja Vojvodine. Izložbu će otvoriti književnik, publicista i prevodilac Ivan Ivanji.

Postavka na specifičan način tematizuje jedan od najznačajnih događaja u istoriji Jugoslavije – Rezoluciju Informbiroa iz 1948. godine, odnosno događaje koji su usledili nakon nje. Pored kratkog osvrta na istorijski kontekst sukoba zemalja Informbiroa sa tadašnjom FNRJ i njenim rukovodstvom, izložba se bavi vodećim tezama propagandnog narativa SSSR-a o prilikama u jugoslovenskoj državi i to posredstvom mnoštva IB karikatura iz Zbirke dokumenata Muzeja Vojvodine, grupisanih u tematske celine.

Objavljivane prvenstveno u IB glasilima, ove karikature takođe su štampane i distribuirane zasebno. Zajedno sa ostalim propagandnim materijalom Informbiroa, unošene su u Jugoslaviju na različite načine – bacanjem iz vazdušnih balona, poštanskim pošiljkama, ubacivanjem u prtljag putnika, preko posada stranih teretnih brodova na Dunavu... Deo ovog materijala koji su tadašnji državni organi zaplenili, čuva se u našoj ustanovi i ovom prilikom će prvi put biti prezentovan publici.

Na izložbi su prikazani i predmeti iz Muzeja Jugoslavije, Muzeja grada Beograda, Biblioteke Matice srpske i Udruženja "Istorijski muzej Jugoslavije".

Oceni vest:
1
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

horoskopski znaci novosadsko porodilište vremenska prognoza novi sad JKP Vodovod i kanalizacija klinika za ginekologiju i akušerstvo Republički hidrometeorološki zavod dnevni horoskop sahrane novi sad raspored sahrana i ispraćaja novosađani bez struje elektrovojvodina isključenje grejanja Isključenje struje jkp lisje Hitna pomoć vremenska prognoza isključenja struje Dom zdravlja horoskop novorođenčad bez vode bebe betanija raspored sahrana novi sad servisne informacije novi sad jkp novosadska toplana gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević bez grejanja isključenje vode