"Muzeji za 10" od 13. do 19. maja i u Novom Sadu

"Muzeji za 10" od 13. do 19. maja i u Novom Sadu

Ove godine program će biti realizovan u 46 gradova na 120 lokacija...

Najveća muzejska manifestacija "Muzeji za 10" održaće se od 13. do 19. maja, a Novosađani i Novosađanke raznovrsne sadržaje moći će da pogledaju u Muzeju Vojvodine, Spomen zbirci Pavla Belјanskog, Galeriji Matice srpske, Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, Muzeju Grada Novog Sada, Galeriji likovne umetnosti poklon zbirke Rajka Mamuzića, Galeriji ogranka SANU, u Arhivu Vojvodine, Zavodu za zaštitu prirode Vojvodine, Luci Novi Sadi i u Udruženju likovnih stvaralaca Novog Sada.

- Drago mi je što će 12 kulturnih institucija i organizacija iz Novog Sada uzeti učešće u najvećoj nacionalnoj muzejskoj manifestaciji. To je izvanredna prilika da se približe publici, da predstave svoj vredan rad i svoje bogate programe. Nije mala stvar kada se 76 aktera okupi oko jednog istog cilјa, a to je u ovom slučaju promocija kulture i njenih vrednosti. Kada postoji sinergija, rezultat je uvek mnogo bolјi i efektniji, i ja očekujem da će se to i ovoga puta dokazati. Takvi programi odgovaraju konceptu za koji se zalaže Gradska uprava za kulturu, a koji je prisutan u projektu Evropska prestonica kulture. Zbog toga će Grad, koji će tu značajnu titulu zvanično poneti 2021. godine, uvek biti predan partner kulturnim poslenicima u realizaciji korisnih i dobrih projekata – naglasio je Dalibor Rožić, Član Gradskog veća za kulturu.

Prema rečima upravnice Galerije Matice srpske dr Tijane Palkovlјević-Bugarski ideja manifestacije je da se prikaže bogatstvo muzeja u Srbiji i da se skrene pažnja javnosti na to koliko su muzeji važan segment razvoja društva.


- Manifestacija ove godine obuhvata i Evropsku noć muzeja i Svetski dan muzeja koji se obeležavaju 18. maja, a centralna tema je Muzeji kao središte kulture – budućnost tradicije. Namera je da se muzej predstavi kao hab u kojem se pokreće niz kreativnih tema u oblasti kulture, pa će takav biti i program. U fokusu Galerije Matice srpske biće izložba Đure Jakšića, tako da ćemo samo tog vikenda imati priliku da vidimo remek delo iz kolekcije Narodnog muzeja ''Devojka u plavom''. Ove godine, izložbu ''Sava Šumanović i tajna pod kupolom'' otvorićemo u Kulturnom centru u Parizu 17. maja i tako ćemo biti u centru evropske muzejske aktivnosti – izjavila je Tijana Palkovlјević-Bugarski.

Za publiku svih uzrasta pripremnjen je niz izložbi i pratećih aktivnosti u vidu prezentacija, radionica, javnih razgovora, koncerata, projekcija i drugih sadržaja.

Kompletan program može se pronaći OVDE.

Ulaz je slobodan.

Manifestacija se realizuje pod pokrovitelјstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama i Uprave za kulturu Grada Novog Sada.

Izvor: Grad Novi Sad

Oceni vest:
3
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

horoskop klinika za ginekologiju i akušerstvo vremenska prognoza Spens Republički hidrometeorološki zavod bez vode betanija servisne informacije novosađani isključenje vode JKP Vodovod i kanalizacija Isključenje struje isključenja struje jkp lisje Vreme u Novom Sadu RHMZ vremenska prognoza novi sad servisne informacije novi sad novosadsko porodilište raspored sahrana novi sad sahrane gradsko groblje bez struje bebe elektrovojvodina maturanti novosadska policija jkp novosadska toplana novorođenčad gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević