Muzička i Baletska škola preseljene u objekat izgrađen po svetskim standardima

Muzička i Baletska škola preseljene u objekat izgrađen po svetskim standardima

Dve novosadske škole od danas su dobile novu adresu, a objekat u kojem su sada smeštene najmodernije je opremljen, ukupne površine 14.814,50 kvadratna metra. U njegovom sastavu je i prva gradska Koncertna dvorana.

Izgradnju i opremanje, koje je podrazumevalo nabavku školskog nameštaja, multimedijalne i računarske opreme i muzičkih instrumenata, finansirao je Grad Novi Sad. Škole raspolažu sa 86 klavira. Među kupljenim instrumentima su i dva koncertna grand pijana, od kojih svaki košta po 140.000 evra, a koje je autorizovala i potpisala jedna od najvećih pijanistkinja današnjice, Marta Argerič.

Muzičku i Baletsku školu posetio je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, naglasivši da je privilegovan što je bio deo tako značajnog projekta koji je uspešno realizovan do kraja.


Izgradnja ovakvog objekta simbolizuje novu snagu Novog Sada. Nije ovo samo zbir kvadratnih metara i novca koji je uložen, ovakve investicije ostaju upisane u istoriju grada. Novi Sad je dobio prvu Koncertnu dvoranu, a dve škole konačno nisu više podstanari. Uložili smo tri milijarde i 400 miliona dinara, a osmesi na licima đaka najverodostojnije govore o važnosti investicije, koja će se tek isplatiti. Kupili smo najbolju opremu za kakvom su izrazile potrebu same škole i doveli smo Stefana Milenkovića da bismo motivisali decu, jer cilj nam je da ostanu u svom gradu, u Srbiji i da imaju najbolje moguće uslove za razvoj – izjavio je Vučević.

Gradonačelnik je dodao da će se Grad truditi da tu organizuje najbolje moguće događaje, jer Novim Sadom ne sme vladati palanački mentalitet, već on mora da živi i diše kao polumilionski evropski grad, Srpska Atina, a Evropska prestonica kulture koja raste i razvija se.

Da bismo obezbedili novac za ovako velike projekte, moramo biti odgovorni sa novcem svih Novosađana, dovoditi investicije u naš grad i onda i budžet naraste duplo – naglasio je gradonačelnik Vučević.


Prema rečima direktorke Muzičke škole '"Isidor Bajić" Radmile Rakin Martinović, 1. septembar 1909. godine i današnji dan su dva najvažnija datuma u istoriji te obrazovne ustanove.

Ovakvom zgradom može se podičiti malo institucija u svetu. Ovo će biti epicentar kulture Novog Sada i zahvaljujem se gradonačelniku bez čijeg ličnog angažovanja nikada ne bismo stigli do cilja. Dečiji osmesi govore sve, oni ovu zgradu zovu ''spejs šatl'', napravili smo objekat za 100 godina, i ponosna sam na to što Grad stoji iza svega – rekla je Radmila Rakin Martinović.

Direktorka Baletske škole Sanja Vučurević izrazila je očekivanje da će ustanova biti sabirni centar učenika baletskih škola iz Srbije i regiona, gde će biti održavana republička takmičenja, festivali, a vremenom i međunarodna takmičenja. Ona je takođe naglasila da se uveliko razgovara o formiranju Baletske akademije, za šta su sada stvoreni uslovi.

Oceni vest:
4
4

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan