N1 i Nova S ponovo u etru, evo zašto nisu emitovale program 24 sata

N1 i Nova S ponovo u etru, evo zašto nisu emitovale program 24 sata

Televizije N1 i Nova S počele su posle 24 sata ponovo da emituju redovni program u Srbiji.

Ove dve televizije koje posluju u okviru kompanije United Media su od ponoći 6. decembra emitovale umesto redovnog programa telop sa crnim ekranom na kome je ispisana poruka "Mrak u Srbiji, bez slobodnih medija".

Televizije N1 i Nova S prekinule program u ponoć


Tokom celog dana nije bilo objašnjenja o čemu se tačno radi, ali je u ponoć objavljeno saopštenje koje je i pročitano u televizijskom prenosu.

Saopštenje prenosimo u celosti:

Poštovani gledaoci N1, u protekla 24 sata (utorak, 6. decembra 2022.) imali ste priliku da vidite kako izgleda medijska scena u Srbiji bez slobodnih medija. Na drastičan potez odlučili smo se kako bismo ukazali kakav mrak može da zavlada ako se TV N1 i Nova S ne budu emitovale.

Želeli smo da stvorimo realnu sliku kako bi izgledalo informisanje da građani Srbije imaju samo jednu verziju događaja, samo jedan – vladajući stav, samo jedno mišljenje i vesti bez kritičkog glasa. Na ovaj način ukazali smo i na višegodišnje pritiske kojima smo izloženi, na pokušaje da nam se vidljivost dodatno ograniči i da nam se onemogući finansiranje i poslovanje.

Poslednji u nizu poteza u Srbiji koji imaju za cilj pritisak na slobodne medije jeste postupanje Regulatornog tela za elektronske medije (REM), koje ne donosi odluku o petoj dozvoli za nacionalno emitovanje, iako su svi primenjivi rokovi prošli. Pre nekoliko meseci, N1 je aplicirao za nacionalnu dozvolu, a ishod je pokazao da REM-u nije stalo do pluralizma u medijima ili unapređenja stanja na medijskoj sceni. Sada vidimo da se ista situacija ponavlja, i zato se N1 solidariše sa koleginicama i kolegama televizije Nova S, koja se prijavila na konkurs za petu dozvolu.

Verujemo da je vreme da se javnost zapita da li je informisanje u Srbiji objektivno i nepristrasno, da li je svim građanima moguć izbor i zašto im se nameće propaganda kao jedini model informisanja? Zašto je moguće da se u Srbiji krše sva etička i profesionalna pravila, promoviše govor mržnje, iznova prelaze "crvene linije" kada je u pitanju sadržaj koji se prikazuje na televiziji.

N1 punih osam godina svakodnevno nastoji da poštuje osnovne postulate novinarstva i da izveštava u interesu građana. Videli smo iz vaših reakcija da naš trud nije uzaludan. 

Hvala vam na poverenju, trudićemo se da ga opravdamo – zaključuju N1 i Nova S.

Oceni vest:
12
8

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Новосађанин

  pre 64 dana i 11 sati

  Те две антисрпске телевизије са власничком структуром из иностранства гледа мали број људи, тако да је јучерашњи дан прошао као и сваки други, уз знатно мању дозу негативности, коју горепоменуте две телевизије непрекидно (или ипак у прекидима?) шире.

  Уз изражавање радости што су изгубили огромну своту новца од реклама, што нису постигли ништа осим изазивања револта код својих малобројних гледалаца, желим им да се што пре поново замраче — овај пут на дужи временски период.

  Oceni komentar:
  40
  9
 • Milan

  pre 64 dana i 4 sata

  @Novosađanin
  Ništa se ne brini, farmu neće prekidati.

  Oceni komentar:
  4
  16
 • Naprdnjacka Smrdija

  pre 64 dana i 3 sata

  Jeste da, ne gledamo akademski kriticki program, ali gledamo Pink i Hepi, gledamo prostakluke tipa Zadrugu i Parove!

  P.S. Ako ste vi novosadzanin, ja sam onda engleska kraljica i to Viktorija! :)))

  Oceni komentar:
  5
  15
 • Aleksandar

  pre 64 dana i 3 sata

  @Новосађанин Udavi se u tom sendviču - ovaj put da te niko ne pronađe.

  Oceni komentar:
  4
  11
 • Maja

  pre 63 dana i 21 sat

  Od kada su se nekritički zalagali za vakcinaciju eksperimentalnim bockama, ignorišući debate i ismevajući kompetentne ljude sa drugačijim stavom po navedenom pitanju, oni su meni isti kao samoproglašeni patrioti, koji vole samo one Srbe koji su isti kao oni.

  Oceni komentar:
  1
  6