Na današnji dan  pre 76 godina preminuo naučnik Nikola Tesla

Na današnji dan pre 76 godina preminuo naučnik Nikola Tesla

Zaslužan je za više od 700 pronalazaka, a zvanično je registrovano oko 300 njegovih patenata...

Jedan od najvećih svetskih istraživača i naučnika u oblasti elektrotehnike Nikola Tesla preminuo je u Njujorku 7. januara 1943. godine.

Rođen je 10. jula 1856. godine u Smiljanu, u Lici. Studirao je elektrotehniku u Gospiću, Gracu i Pragu. U SAD je otišao 1884. godine. U Njujorku je živeo skoro šest decenija. Kratko je sarađivao s Tomasom Edisonom.

Prvu hidroelektranu na svetu izgradio je 1895. godine na Nijagarinim vodopadima zajedno sa Džordžom Vestinghausom, kome je prodao vlasništvo nad motorom za nazimeneičnu struju, prenosi Radio televizija Srbije.

Pokušavajući da svoju ideju o malom uređaju koji bi primao telegrame i šifrovane poruke sprovede u delo podigao je prvi prenosni toranj na Long Ajlandu u Njujorku gde mu je bila i laboratorija. Osnovna namena tornja bila je bežična veza preko Atlantskog okeana, a kako nikada nije postao funkcionalan srušen je 1917. godine.

Tesla je zaslužan za više od 700 pronalazaka, a zvanično je registrovano oko 300 njegovih patenata u 26 zemalja.

Po njemu je nazvana jedinica za merenje visokog napona i jedinica jačine magnetnog polja, a Teslina zaostavština je 2003. godine upisana u registar Uneska.

Tesla je sve podatke koje je pročitao koristio kao da u sebi ima biblioteku, zbog te sposobnosti nije pravio crteže izuma, već je radio prema slikama koje je imao u glavi.

Njegovi najznačajniji izumi su: polifazni sistem za prenos naizmenične struje, obrtno magnetsko polje, sinhroni motor, asinhroni motor i Teslin transformator.

Spomenici velikom naučniku, podignutu su i u SAD – na Nijagarinim vodopadima, na Menhetnu, u porti Crkve Svetog Save u Njujorku i Silicijumskoj dolini. Od 1994. u Njujorku ugao 40. ulice i 6. avenije, gde se nalazila Teslina laboratorija, dobio naziv Ugao Nikole Tesle.

 

ZANIMLJIVOSTI:

- Tesla je tvrdio da su mu potrebna samo dva sata sna, iako je povremeno dremao preko dana.
- Gnušao se nakita i okruglih predmeta, poput bisera, kosu nikada nije dirao, bio je opsednut brojem tri, a escajg i posuđe je, pre nego što bi ih upotrebio, glancao do savršenstva koristeći 18 salveta.
- Svako veče tokom večere nosio je bele rukavice.
- Imao je istančan ukus i smatrao je da ako čovek hoće da bude uspešan, mora da izgleda uspešno.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

elektrovojvodina isključenje vode bez vode izmena trase autobusa raspored sahrana i ispraćaja zodijak Novosadska racija saveti obeležavanje novosadske racije astrologija zdravlje servisne informacije dnevni horoskop JKP Vodovod i kanalizacija horoskopski znaci horoskop novorođenčad betanija sahrane novi sad isključenja Spens novosadsko porodilište gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević servisne informacije novi sad jkp lisje sremska kamenica raspored sahrana novi sad isključenja struje bebe klinika za ginekologiju i akušerstvo