Na gradski vodovod godišnje se nelegalno priključi oko 200 domaćinstava

Na gradski vodovod godišnje se nelegalno priključi oko 200 domaćinstava

Procenjuje se da Novi Sad ima čak 10.000 nelegalnih potrošača vode.

Stanovnici Karagače, naselja između Petrovaradina i Bukovca, imali su nedavno neugodno iskustvo, jer su ih komšije koje su nelegalno izgradile vodovodnu mrežu pozivale da im plaćaju priključak. Na magistralne cevovode za Petrovaradin i Sremske Karlovce pet puta je pokušano nelegano priključenje, a dva evidentirana su u naselju Adice, pišu "Večernje novosti".

Borba s "divljim" potrošačima vode, kako za taj beogradski list objašnjava Borislava Pejanović, portparolka JKP "Vodovod i kanalizacija", svakodnevica je ovog gradskog preduzeća.

Novi Sad, kako objašnjava Pejanović, prema procenama tehničkog sektora "Vodovoda", ima gotovo 300 kilometara nelegalno sagrađene vodovodne mreže priključene na sistem ovog preduzeća. Iz ove mreže vodom se snabdeva nešto manje 10.000 potrošača koji i pored nelegalnih priključaka - ipak plaćaju utrošenu vodu.

Ovaj problem, dodaje portparolka "Vodovoda", najčešće je zastupljen u naseljima gde je u poslednje dve decenije bilo mnogo divlje gradnje, a uporedo sa nelegalnom izgradnjom objekata napravljene su i nelegalne vodovodne mreže.

- Imamo u sistemu oko 50.000 legalnih priključaka, i nešto manje od 10.000 nelegalnih. Većina nelegalnih korisnika privremeno je evidentirana i s njima je sklopljen sporazum o privremenom korišćenju, pa im se na osnovu toga i naplaćuje utrošena voda – navodi Pejanović za "Novosti", te dodaje kako svake godine ekipe "Vodovoda" u proseku evidentiraju oko 200 slučajeva novog nelegalnog priključivanja na vodovodnu mrežu.

- Nelegalni priključak se može privremeno evidentirati, ali samo ako se nalazi na nelegalno izgrađenoj vodovodnoj mreži koja ima ugrađen glavni vodomer, a ne postoje uslovi za legalno priključenje. Uslov je i da nelegalna mreža nije spojena na magistralne cevovode – kaže Borislava Pejanović iz JKP "Vodovod i kanalizacija" za "Večernje novosti".

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan