Na hiljade roditelja u Novom Sadu i dalje u neizvesnosti

Na hiljade roditelja u Novom Sadu i dalje u neizvesnosti

Roditelji i dalje ne znaju u kom iznosu će i do kada grad subvencionisati boravak dece u privatnim vrtićima

Samo dan nakon početka nove školske godine, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević doneo je novu odluku po kojoj se za decu u privatnim vrtićima izdvaja znatno manje para nego ranije. 

Novosadski roditelji su po treći put u četiri meseca primorani da sa neizvesnošću išćekuju račun za vrtić, a i ova odluka važi samo do kraja godine. Roditelji mališana koji su prekobrojni na spiskovima državnih vrtića i dalje ne znaju koliko novca treba da izdvoje za čuvanje dece do kraja školske godine.

Nakon sramne odluke da se subvencije smanje tokom leta kada je Bebac najoštrije osudio gradsku vlast u Novom Sadu uz apel da se više ne igraju sa roditeljima i ne menjaju odluke svaki čas, grad je ponovo roditelje stavio pred svršen čin. Iako je odluka o smanjenju subvencija tokom leta povučena nakon sastanka sa predstavnicima Saveta roditelja privatnih vrtića.
 
Kako se plaćaju vrtići? 


Kako bi se sprečile manipulacije sa lažnim spiskovima, novi način plaćanja je da se za svako dete uplaćuje fiksan iznos subvencija, bez obzira da li dete dolazi ili ne dolazi u vrtić. Taj iznos je manji u odnosu na prošlu godinu: sa 15.500 dinara smanjen je na 10.000, za decu do 3 godine, odnosno sa 10.600 na 8.000 dinara za decu od tri do sedam godina. 

Umesto vrtićima, kao do sad, subvencije se isplaćuju roditeljima. To znači da roditelji na početku godine treba da plate pun iznos, a grad će im naknadno uplatiti novac.

Predstavnik Udruženja privatnih vrtića Novog Sada Goran Urukalo izjavio je za Bebac da ova odluka odgovara roditeljima:

„Iako je odluka doneta mimo nas, ovakva promena nama ide na ruku, jer nas sada grad više neće nazivati lažovima i prevarantima“.

Naime, prema ranijim pravilima, roditelji su plaćali veći iznos kad im deca ne idu u vrtić (grad je za svaki izostanak deteta smanjivao subvencije, pa su roditelji doplaćivali razliku).  Pojedini vrtići su taj problem rešavali tako što su roditeljima naplaćivali fiksni iznos, a koliko je njima grad refundirao zavisi od toga kakav su spisak predali i da li su prijavili svaki detetov izostanak. Na taj način grad je ustvari navodio vrtiće na prevaru kako bi dobili novac koji im je obećan.

Šta ova odluka znači za budžet roditelja? 

Grad će proveravati uplate roditelja prema privatnim vrtićima, ne bi li slučajno budžet grada bio oštećen. Sa druge strane, roditelje niko ništa ne pita.
 
Imaju li svi roditelji uopšte iznos koji treba da uplate na početku svakog meseca? Ako imate dvoje dece u privatnim vrtićima taj iznos može da bude i 50.000 dinara. 

S obzirom da su roditelji uplaćivali više kada im deca ne idu u vrtić, predstavnici Saveta roditelja privatnih vrtića u Novom Sadu, tvrde da se ovaj iznos neće znatno uvećati u odnosu na prosek koji su plaćali pre ove odluke.

Većina vrtića izlazi u susret roditeljima tako što im na početku meseca roditelji uplaćuju razliku između punog iznosa i subvencija, a naknadno se uplaćuju subvencije kada pare legnu na račun. Međutim, Savet roditelja smatra da sva deca zaslužuju jednaka prava i traže od grada da se iznos koji se uplaćuje za decu u privatnim vrtićima izjednači sa iznosom koji se plaća državnim vrtićima.

Takođe, Savet ističe da se za dugoročno rešenje pitanje subvencija mora podići na više instance, kako bi se država obavezala na to da svako dete dobije mesto u privatnom, ili državnom vrtiću, kako bi roditelji mirno spavali, ne razmišljajući da li će se već sutra nešto ponovo promeniti.

Vest preuzeta sa sajta bebac.com

 

Oceni vest:
1
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan