Na Jevrejskom groblju obeležen Dan sećanja na žrtve Holokausta

Na Jevrejskom groblju obeležen Dan sećanja na žrtve Holokausta

Povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta, predsednik Jevrejske opštine Novi Sad Mirko Štark i zamenik gradonačelnik Novog Sada Igor Crnobarac položili su vence na spomenik žrtvama Holokausta na Jevrejskom groblju u Novom Sadu.

Tom prilikom prigodnu numeru izveo je hor ''Hašira'' i čitana je molitva.

Holokaust kao zajednički imenitelj za progon i genocid na osnovu verske, nacionalne i političke pripadnosti tema je o kojoj društvo ne sme prestati da govori. Nažalost Jevreji, Srbi, Romi i drugo civilno stanovništvo doživeli su istu sudbinu u Drugom svetskom ratu – bili su žrtve okupacionih snaga kada je ubijeno i u Dunav bačeno 1.300 građana Novog Sada. Zajedničko stradanje učvrstilo je vezu između naših naroda. Saradnja Grada i Jevrejske opštine bila je i biće izuzetno dobra i plodna i uvek ćemo podržati aktivnosti Jevrejske zajednice – rekao je Crnobarac.

Predsednik Jevrejske opštine Novi Sad Mirko Štark rekao je da je Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta izuzetno važna institucija i deo kulture sećanja na kojoj radimo svi zajedno, sve ove godine.

Ovaj dan je važan jer imamo dug prema šest miliona Jevreja koji su ubijeni tokom Holokausta. Takođe, dolaze mlade generacije koje nemaju prave izvore saznanja o onome što se desilo i mi moramo da ih učimo o tome. Svesni smo da je svake godine sve manje svedoka tragičnih događaja i njihovih naslednika, a naš je zadatak da na mlade generacije prenesemo sećanja na Holokaust, jer ako to sada ne uradimo potonuće u tamu zaborava, a to ne smemo i nećemo dozvoliti – naglasio je Štark.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 2005. godine usvojila rezoluciju kojom se 27. januar proglašava za Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta. Tog dana je 1945. godine oslobođen Aušvic, najozloglašeniji logor smrti u porobljenoj Evropi.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan