NA KOLAČIMA U "CARIGRADU": Gazda Rista gostio i Berta Lankastera i Džeraldinu Čaplin (FOTO)

NA KOLAČIMA U "CARIGRADU": Gazda Rista gostio i Berta Lankastera i Džeraldinu Čaplin (FOTO)

Jedna od najstarijih "slaćkara" u gradu ove godine slavi osam decenija postojanja, a njeni slatkiši toliko su bili poznati da su se ovde gostile čak i neke holivudske zvezde.

Novosadska poslastičarnica “Carigrad” bila je preteča u mnogim stvarima. Vlasnik Rista Ristić – koji je u "Carigradu" proveo više od četiri decenije – u Novi Sad je doneo prvu mašinu za pravljenje sladoleda, a tajni sastojak za osnovnu smesu bili su štapići vanile koje je donosio iz Italije. Retko ko je pre nekoliko decenija mogao da prepozna ukus vanile, koji danas nalazimo u većini poslastica, kako u sladoledu tako i u kolačima.Stariji Novosađani vele da su u ovoj posastičarnici videli mnoge poznate glumce, muzičare iz Srbije, pa je tu, između ostalih, boravio i Rade Šerbedžija. Kada pitamo vlasnike poslastičarnice ko je sve bio njihov gost, kažu da nećemo pogrešiti bez obzira čije ime da napišemo.

Najviše pažnje, ipak, i danas izaziva poseta nekadašnje holivudske vedete Berta Lankastera i Džeraldine Čaplin, glumice i ćerke čuvenog komičara.

- Snimali su film na Tvrđavi, pa su Lankaster i Čaplinova svratili u “Carigrad”, jer im je objašnjeno da tu mogu probati dobre slatkiše.  Oboje su tražili sladoled i sutlijaš. Mislim da im se dopalo, jer su dolazili sve vreme dok su boravili u Novom Sadu i dok je trajalo snimanje filma – kaže Dejan Ristić, jedan od vlasnika poslastičarnice.Čaplinovoj nikako nije bilo jasno od čega je načinjena ćeten alva, ali su zaposleni na kraju uspeli da joj objasne koji su sastojci tog slatkiša.

Holivudske zvezde ugostio je Rista, član druge generacije porodice Ristić, koji se poslastičarstvom počeo baviti sa svega 13 godina, kada ga je otac Sekula ispisao iz gimnazije. Otac mu je rekao da mora da radi. Neko je morao da mu pomogne u poslatičarnici, te je izabrao Ristu. Tako se posao preneo na drugu generaciju. Radio je po 17 sati dnevno, kako bi se izborio s konkurencijom.Kada je počinjao bilo je svega pet poslatičarnica u gradu, ali je svaka imala svoje mušterije. Tada su se razlikovale po načinu pripreme kolača i sladoleda, a sve se pripremalo ručno.

Svako jutro Rista je ustajao rano, kako bi kupio 30 litara svežeg mleka. Sipao ga je u u kazan od 45 litara. U mleko je dodavao osam kilograma šećera i 120 jaja. A osnovnu smesu svakog sladoleda štapiće vanile donosio je iz Italije.

Smesu su morali stalno mešati varljačom da ne bi zagorela. Bolele su ih ruke, ali drugog načina nije bilo. Kad se skuva, smesu su delili na tri dela i hladili u šerpama od rostfraja. Onda su stavljali lešnik, badem i vanilu.Ristu su nasledili braća Dejan i Goran Ristić, a tajna uspeha ili opstanka u ovom poslu je, kažu – originalnost, istrajnost i posvećenost radu.

- Recepti kolača i sladoleda nisu menjani osamdeset godina. Ovde možete pojesti tulumbu ili baklavu, kakva se pravila pre osam decenija. Nema hemije niti sličnih preparata. Mislim da je tu ključ uspeha, jer su kolači uvek sveži i domaći. Recepti se čuvaju u porodici, a u poslastičarnici je uvek neko od članova prodice. Ne smatram da radnici loše rade, već je potrebno da budemo tu i da budemo posvećeni poslu – kaže Dejan.Ovde ljubitelji slatkiša, pored kolača i sladoleda, mogu popiti i bozu, piće koje se retko gde može pronaći u gradu. Boza iz "Carigrada" pravi se po posebnoj recepturi koja se čuva u porodici Ristić, a dobija se ukuvavanjem kukuruznog brašna i pivskog kvasca.

- Bozu ili volite ili ne možete da je pijete. Nema sredine. Moram priznati da je podjednako traže i mladi i stari – kaže Dejan, koji je još kao dete boravio u lokalu u kom će nastaviti porodični posao.

- Živim iznad poslastičarnice i često sam tu boravio. Odrastao sam ovde i nekako je bilo prirodno da brat i ja preuzmemo posao. Rista ima 73 godine i još uvek dolazi da vidi kako teče posao i voli u jutarnjim satima da popije kafu – kaže Dejan.Porodica Ristić, koja je vlasnik najstarije poslastičarnice u gradu, kaže ima u planu da u jedan deo lokala postavi sve stare mašine koje su se nekada koristile i tako formira muzejsku postavku.

- Trebalo bi da restauriramo mašine koje su se nekada ovde koristile. Nakon toga bi smo sve to izložili u posebnom delu poslastičarnice – kaže Dejan.

Kolači u "Carigradu" koštaju od 100 do 150 dinara, dok je kugla sladoleda 50, a čaša boze 70 dinara.

 

NIKO KAO ITALIJANI: Najbolji sladoled se, kažu, poslastičari prave u Italiji. Posebne recepte porodice čuvaju vekovima unazad i prenose ih s kolena na koleno. Pored toga, kako kažu, predani su poslu i mušterije im se uvek rado vraćaju. 


Tekst:
Slađana Aničić
Foto: Aleksandar Jovanović

Oceni vest:
34
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Vanja

  pre 1181 dan i 11 sati

  Moj dragi je uvek isao kod Riste na sutlijas i jos uvek prica kako je voleo Ristin sutlijas (evo vec 28 godina koliko smo zajedno), a sad kad ga on napravi uvek kaze "Odlican sutlijas, kao Ristin".

  Oceni komentar:
  0
  4
 • Nikola S Munjas Ba MISAD

  pre 343 dana i 7 minuta

  ...Omiljeno Mesto <3 Moje Mladosti !!!

  Oceni komentar:
  0
  1
 • Oficirac i artiljerija

  pre 342 dana i 10 sati

  Divno mesto sa standardom održavanog kvaliteta.
  Nažalost, ne mogu da vam ovde napišem koliko će još postojati i zbog čega će prestati da postoji.

  Oceni komentar:
  1
  2