NA KOM SPRATU KUPITI STAN: Šta se najbolje kotira

NA KOM SPRATU KUPITI STAN: Šta se najbolje kotira

Sezona je, ide i proleće i očekivanja su da će tražnja za kupovinom stanova dodatno da raste. Rastu i cene, u poslednjih pet godina po oko 100 evra godišnje u proseku u Beogradu, ali postoje i faktori koji značajno podižu vrednost nekretnina.

Agenti tvrde da tražnja nikada nije bila veća, da se kupuje najviše za keš, ali i da je malo stanova po želji potencijalnih kupaca. Istraživanja pokazuju da Srbi najčešće kupuju stan sa oko 70 kvadrata u proseku, a agenti dodaju i da se razlikuju i želje i uskusi, te da je i danas prilikom kupovine i dalje važna spratnost, prenosi Alo.rs.

Na kom spratu kupiti stan pitanje je na koje se različito gleda iz više uglova. Nije isto da li su u pitanju mlađi ili stariji ljudi, bolesni ili zdravi, porodice sa malom decom ili bez, ljudi koji kupuju stan sad i ne misle da ga menjaju do kraja života. Još je mnogo faktora koji utiču na pitanje "kupiti stan na ovom ili onom spratu" ali izdvaja se i lokacija, spremnost da se plati više ili manje, i tako dalje....

Istina jeste da svaka roba ima svog kupca i da se nalazi kupac i za stan u soliteru na 10. spratu, ali i za stan na 1. ili 2. spratu.

Iskustva agenata govore, međutim, da je najbolje posedovati stan na 2. spratu. Takve nekretnine mogu koštati do 25 odsto više nego ostale u zgradi, koje su na "problematičnijem spratu".

Dakle, i 1. i 3. se slabije kotiraju, iako su zlatna sredina u zgradi od četiri ili pet spratova. Argumenti za 2. sprat istovremeno su brojni, od toga da je do stana lako doći bez lifta, do toga da ste blizu izlaza, ali i dovoljno daleko da vam prašina i buka ne dopire direktno sa ulice.

Stanovi u sredini su bolji i zbog izolacije, nekako ste "ušuškani" među komšijama na svaki način, pa je zimi toplije, a leti hladnije, a to znači i manje komunalije i troškove struje...

Takođe, lepši je pogled sa terase na drugom nego na prvom spratu i bolja je osvetljenost.

S druge strane, nekako je najmanje poželjno potkrovlje i prvi sprat. U potkrovlju zna biti i hladno i vruće u zavisnosti od goba godine, zna i da prokišnjava, najčešće do vrata nema lifta...

Prvi sprat, pak, mnogi izbegavaju jer često imate osećaj da se na ulici "i da vam prolaznik vidi šta imate u tanjiru" . Prvi sprat je na udaru i zbog lopova, ali i zbog buke i prašine...


Kvadrat poskupeo 500 evra

Prosečna cena kvadrata stanova u novogradnji u Beogradu je u proteklih pet godina poskupela i više od 500 evra. Stan od 50 kvadrata u beogradskoj opštini Voždovac, mogao se 2017. godine kupiti za 75.000 evra, dok je danas za nekretninu iste površine potrebno izdvojiti oko 96.500 evra.

Prema podacima RGZ, tek svaki treći stan u Srbiji je u poslednjem kvartalu plaćen iz kredita. U Beogradu, Novom Sadu i Nišu je udeo bio 34 odsto, dok je u Kragujevcu bio 35 odsto.

Oceni vest:
3
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Budimo realni

  pre 397 dana i 2 sata

  Na trećem spratu će vam retko izbiti kanalizacija na WC šolji prilikom ispunjenih kanalizacionih odvoda i velikih kiša.
  Na drugom spratu se to već dešava, iskustva nam govore.

  Oceni komentar:
  3
  8
 • Sava

  pre 396 dana i 10 sati

  Najbolje prizemlje, i prvi sprat...al na selu.

  Oceni komentar:
  0
  7