Na mestu izgorelog "Kontrasta" predviđena višespratnica, građanske inicijative traže da tu bude park

Na mestu izgorelog "Kontrasta" predviđena višespratnica, građanske inicijative traže da tu bude park

Sadašnji prizemni objekti u polovini Partizanske, kao i u manjim delovima Kisačke i Temerinske ulice, trebalo bi da budu zamenjeni zgradama od tri do četiri sprata.

Kako se navodi u Konceptualnom planu detaljne regulacije dela Salajke, južno od Partizanske ulice, koji je na javnom uvidu, planirano je da ovaj deo grada od 17 hektara doživi transformaciju. Tako će uz Partizansku, Kisačku i Temerinsku biti uglavnom poslovno-komercijalni sadržaji uz stambeni prostor, dok će unutar bloka ostati porodične kuće uz zadržavanje vrtića, škole i poslovnog kompleksa u Hadži Đerinoj ulici, koji većim delom koristi JKP "Vodovod i kanalizacija".

Najviši objekti bi trebalo da se izgrade na mestu izgorele diskoteke "Kontrast" i okolnih magacina. Tu bi se nalazila stambeno-poslovna zgrada od pet etaža.

Ceo plan možete pogledati na sajtu "Urbanizma".

Novosađani okupljeni u inicijativama građana "Sačuvajmo park kod Muzeja Vojvodine", "Sačuvajmo Liman od betona" i "Europolisa",  podneli su prigovor na ovaj urbanistički plan i traže da se odustane od ideje da se na mestu nekadašnje izgorele diskoteke "Kontrast" izgradi stambeni kompleks, već da se na tom mestu uredi parkovska površina posvećena nastradalima u toj tragediji 2012. godine, i u požaru u kafiću "Laundž" 2008, piše Radio 021.

Kako kažu, razlog za reakciju je taj što je ranije bilo pomena da će pored već postavljenog spomenika "Stepenice do kojih se ne može" biti uređena zelena površina, odnosno parkovska površina.

– Na navedenim parcelama se planira izgradnja objekta do P+M+4. Na jednoj od ovih parcela se nalazila diskoteka 'Kontrast' u kojoj je 1. aprila 2012. poginulo šest mladih osoba u požaru. Tri godine kasnije osnovan je Odbor za podizanje spomenika u cilju obeležavanja mesta tragedije u četvrtom po redu požaru koji se u vrlo kratkom vremenskom periodu desio u Novom Sadu u javnom prostoru. Predsednik Đorđe Srbulović najavljivao je da ceo prostor na uglu Partizanske i Sentandrejskog puta bi trebalo da dobije primereniji izgled, da se prostor ozeleni i da se spomenik postavi u memorijalni park. Na četvrtu godišnjicu od tragedije, otkriven je spomenik, koji je postavljen u neposrednoj blizini mesta tragedije, praktično na pešačkoj stazi ispred građare. Prilikom otkrivanja spomenika spomenuto je da će se potez oko spomenika oplemeniti zelenilom, što se do danas nije desilo – navodi se u prigovori podnetom Upravi za urbanizam, odnosno Komisiji za planove Skupštine grada.

U prilog primedbama, u Centru za razvoj demokratskog društva Europolis napominju da je znatan deo planiranog zemljišta za izgradnju sporne višepratnice, parcele 3940/2 i 3942/1, u vlasništvu Grada.

Detaljnije o primedbama i inicijativama koje su udruženja građana podnela, pročitajte na sajtu Radija 021. 

Oceni vest:
6
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Pinčika

  pre 621 dan i 12 sati

  Pa "Galens" je već pripravan, da operativu sa zgrade na uglu Partizanske i Sentandrejskog puta, sa desne strane preseli odmah po završetku radova, koji se bliži, preseli prekoputa. Ajmo brže s tim izmenama urbanističkog plana, da "Galens" ne dangubi... šta će nam park i zelenilo, sećanmje na tragediju koja se dogodila na tom terenu treba zazidati u zgradurinu bez parkinga.

  Oceni komentar:
  0
  6
 • Dokle beton?

  pre 621 dan i 12 sati

  Može li iko stati na put sprezi gradskih vlasti i banjalučkih građevinara?
  Moramo imati gradnju parkova.

  Oceni komentar:
  0
  7