Na mestu stare pruge na Detelinari, "pojavio" se kokošinjac (FOTO)

Na mestu stare pruge na Detelinari, "pojavio" se kokošinjac (FOTO)

Na pružnim pragovima i šinama koje su do pre dve godine bile deo pruge koja je vodila ka staroj Ranžirnoj stanici i koja je ukinuta zbog gradnje nove brze pruge ka Subotici, odnedavno su se pojavile kokoške i petlovi.

One se nalaze unutar prostora ograđenog žicom, koji prelazi preko pruge u Ulici Oblačića Rada, u neposrednoj blizini zgrada.

Na licu mesta, reporteri 021.rs su primetili da je ograđeno nekoliko desetina kvadrata pruge i da desetak kokošaka mirno šeta unutar ograđenog prostora.

Ovaj kokošinjac na pruzi se nalazi nekoliko metara od ograđenog dela za istrčavanje pasa. 

Vlasnici pasa rekli su i da njihovi ljubimci počnu da laju kada vide kokoške. Kažu i da im je nejasno kako je neko mogao da dobije dozvolu da uzgaja kokoške među stambenim zgradama.

Za sada nema informacija o tome ko je postavio kokošinjac među zgradama na Detelinari, iako se verovatno radi o stanarima neke od obližnjih porodičnih kuća. 

Radio 021 podseća da je u ovom delu Novog Sada, kao i u svim urbanim kvartovima, zabranjeno držanje živine, stoke i drugih domaćih životinja, što je regulisano članom 12. Odluke o držanju domaćih životinja.

Ovaj prostor je planiran kao buduća saobraćajnica bulevarskog tipa, nakon što se uklone pružni pragovi i šine, a do tada će služiti kao zelena površina i mesto za dečija i druga igrališta, kao i mesto za istrčavanje pasa.

Reakcije

Nakon objave na društvenim mrežama, ova "pojava" je izazvala brojne reakcije Novosađana.

Tako ispod posta u Fejsbuk grupi "Za lepšu i bolju Detečlinaru" neki smatraju da su koke i petlovi više dobrodošli nego psi, neki se brinu da njihovom vlasniku ne dođe inspekcija, a oni treći ga šalju na selo. Takođe, stari Detelinarci podsećaju da su koke ovde "starosedeoci", a pojedinci se pitaju zašto drugi ljudi ne gledaju svoja posla.

Pojedini upozoravaju da, iako su urbane bašte, pa i koke na ulicama prihvatljive, ali da "količina pesticida, katrana iz pragova, maziva itd. i drugih opasnih materija tokom decenija korišćenja pruge i tretiranja, možda baš i nisu najpametnije za onog ko će se hraniti tim kokoškama, jajima itd". 

Snimak ovog neuobičajenog kokošinjca možete pogledati OVDE.

Oceni vest:
5
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Gordana

  pre 53 dana i 23 sata

  Prvo ja imam psa, ali nije pošteno što vam smetaju kokoške, nije vam smetalo dok je tu voz prolazio, kao i auta i sva ta buka, uostalom šta ako vam taj čije su kokoške kaže da su mu to kućni ljubimci. Jer svi mi koji imamo pse smatramo kako samo mi imamo pravo da šetamo svoje ljubimce, a većina ne kupe ta ista g.... Iza svojih ljubimaca. Zato prvo pogledajmo kako se mi ponašamo pa posle kritikujemo druge

  Oceni komentar:
  3
  25
 • Za koke

  pre 53 dana i 23 sata

  Paaa... nije "Soko" ali je zato "Koko".
  Koke su samo u trendu sa aktuelnim zbivanjima za koje su čule.
  Svaka pruga mora da ima nešto leteće i krilato.

  Oceni komentar:
  2
  9