Na naredne tri Cvetne pijace možete popuniti anketu na temu zelenih površina u NS

Na naredne tri Cvetne pijace možete popuniti anketu na temu zelenih površina u NS

Posetioci Novosadske cvetne pijace, koja će se održati u petak i subotu, 24. i 25. septembra, na platou ispred Spensa, imaće priliku da se priključe istraživanju tj. da popune kratku anketu na temu zelenih površina u Novom Sadu u kontekstu zaštite životne sredine i klimatskih promena, kako bi se došlo do saznanja o razumevanju javnih politika iz pomenutih oblasti, stavovima, razumevanju i predlozima građana za rešavanje postojećih problema.

Anketa će moći da se popuniti na štandu Pokreta gorana, petkom i subotom od 10 do 18 sati. Ovo je prva Cvetna pijaca na kojoj će se raditi anketiranje, ali će ono biti nastavljeno i na još naredne dve.

U petak od 17 i u subotu od 11 sati, mr Luka Bajić održaće interaktivno predavanje na kom će govoriti o uticaju zelenila na klimatske promene u urbanim sredinama. 

Rezultati anketa biće distribuirani donosiocima odluka na lokalnom nivou, a projektne aktivnosti promovisane u medijima, kako bi se što više građana informisalo o projektu. Poglavlje 27 – životna sredina i klimatske promene, predstavlja jedno od najzahtevnijih poglavlja u procesu pristupanja Evropskoj uniji, po pitanju obima pravnih tekovina koje je potrebno usvojiti i finansijskih sredstava koja su potrebna za njihovo pravilno sprovođenje. Izražavajući spremnost da podrži napore EU u borbi protiv klimatskih promena, Republika Srbija usvojila je Pariski sporazum (2017), koji države obavezuje da doprinesu smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte na globalnom nivou i potpisala je Zelenu agendu za Zapadni Balkan (2020) čime je priznala novu strategiju rasta Evropske unije u cilju moderne klimatski neutralne i konkurentne ekonomije koja efikasno koristi resurse – navodi se u saopštenju Pokreta gorana. 

Projekat "Zeleni dogovor za zeleni Novi Sad" realizuje Pokret gorana Novog Sada, sa ciljem da informiše građane Novog Sada o posledicama klimatskih promena, najznačajnijim međunarodnim dokumentima koje je Srbija potpisala u toj oblasti i Poglavlju 27, odnosno da ukaže na značaj javnih politika u ublažavanju posledica klimatskih promena kroz povećanje zelenih površina u gradu. Većina projektnih aktivnosti realizovaće se na cvetnim pijacama, tradicionalnim manifestacijama Pokreta gorana Novog Sada, na kojima će građani, pored upoznavanja sa klimatskim promenama kroz promotivne materijale i interaktivna predavanja, moći da se izjasne putem anketa o zelenim površinama u gradu, a njihova mišljenja i predlozi biće prosleđeni gradskim organima, kako bi se uspostavio odnos saradnje između građana i predstavnika lokalnih vlasti u zajedničkoj borbi protiv klimatskih promena. 

Projekat "Zeleni dogovor za zeleni Novi Sad", deo je programa "Snažno zeleno" i projekta "Zeleni inkubator" koji finansira Evropska unija, a realizuje Beogradska otvorena škola (BOŠ) u saradnji sa Mladim istraživačima (MIS) i Inženjerima zaštite životne sredine (IZŽS). 

Oceni vest:
4
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan