Na novootvoreni SOS telefon prijavljeno prvo ugrožavanje bezbednosti novinara

Na novootvoreni SOS telefon prijavljeno prvo ugrožavanje bezbednosti novinara

Od pokretanja telefonske linije za pomoć medijskim radnicima koji trpe napade ili pretnje obavljajući svoj posao, advokatima koji na SOS telefonu odgovaraju na pitanja javljaju se najviše znatiželjni novinari, koje interesuje da li i kako linija radi, dok je juče prijavljen i prvi slučaj ugrožavanja bezbednosti.

– Od 1. marta, od kada je SOS linija uspostavljena, javljali su se novinari i drugi medijski radnici više iz znatiželje, da pitaju kako kol centar funkcioniše, kakvu pomoć mogu da dobiju i da li broj uopšte radi. Juče je prijavljen prvi slučaj, konkretni događaj, koji bi mogao da predstavlja krivično delo izvršeno na štetu novinara. Desio se što verbalni, što fizički napad na novinara u jednoj lokalnoj sredini – objasnio je za "Danas" advokat Veljko Milić, koji je ispred Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) jedan od advokata na raspolaganju medijskim uposlenicima koji se nađu u problemu i pozovu broj 0800 100 115.

Upitan da li će novinari imati poverenja da se javljaju kontakt centru SOS telefona, Milić je odgovorio da smatra da je važno i kakva će se poruka o toj akciji poslati javnosti.

– Ako novinari budu imali poverenja i ako se budu javljali kol centru, mislim da će im to biti više nego korisno, jer na pozive odgovaraju zaista vrhunski profesionalci. Kol centar je uspostavljen kako bi novinarima, ukoliko su im već povređena prava, olakšali da ih zaštite – ocenio je Milić za beogradski dnevni list.

Kako objašnjava, na telefonu koji radi 24 sata, svaki dan dežura drugi advokat, a trenutno rade njih trojica, koji imaju velikog iskustva u radu sa novinarima.

– Uskoro bi trebalo da nam se priključe i advokati koji sarađuju sa ostalim novinarskim udruženjima. Radim u Stalnoj radnoj grupi za bezbednost novinara od kada je formirana, 2017. Upoznat sam sa problemima sa kojima se novinari suočavaju prilikom prijavljivanja krivičnih dela koja su izvršena na njihovu štetu. Ono što je najveći problem za njih je zapravo to što ne znaju tačno kome treba da se obrate. Formiranjem te Stalne radne grupe je uspostavljen jedan sistem prijavljivanja krivičnih dela putem kontakt tačaka, koje postoje u udruženjima ali i u tužilaštvu i policiji – naveo je advokat Milić za "Danas"

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan