Na novosadskim ulicama 200 prostitutki

Na novosadskim ulicama 200 prostitutki

Novi Sad bi uskoro trebao da dobije svratište za prostitutke. Projekat koji realizuje Udruženje Prevent uz pomoć Evropske Unije u završnoj je fazi, a trenutno se privode kraju radovi na samom objektu.

U ovom prostoru seksualne radnice imaće priliku da razgovaraju sa psiholozima, održavaju ličnu higijenu, testiraju se na razne bolesti, obave ginekološke i druge lekarske preglede, kao i da dobiju usluge pravne i socijalne zaštite. Predsednik udruženja Prevent Nebojša Đurasović kaže da će za korisnice biti organizovane i posebne radionice.

- Teme će biti: higijena zuba, higijena ruku, rukovanje novcem, zaštitta od nasilja, obraćanje institucijama, reproduktivno zdravlje i sve one teme koje smo mi ostali sticali kroz obrazovni sistem ili neformalno obrazovanje, a one nisu imale priliku jer najčešće nisu završile ni osnovnu školu.

Naš sagovornik kaže da se u Novom Sadu prostitucijom bavi oko 200 devojaka, starosti između 20 i 30 godina. Uglavnom je reč o Romkinjama, koje su najčešće i intravenske zavisnice.

- Radi se o populaciji koja je višestruko stigmatizovana u društvu. Ljudi će reći da je ono što rade kažnjivo zakonom. Jeste, ali to je prekršajno kažnjivo, kao što je kažnjivo i prelaženje semafora na crveno pa mi ne idemo u zatvor zato što tu kaznu platimo. Njima se to ne toleriše i zbog toga su najčešće u pritvoru. Imali smo raseljana lica sa Kosova i Metohije, devojke bez JMBG, ali smo nalazili način da im regulišemo dokumente.

Đurasović posebno ističe značaj otvaranja svratišta za reproduktivno zdravlje prostitutki, zdravlje njihovih partnera, ali i porodica njihovih partnera.

- Ako niko ne vodi računa o njima seksualne bolesti će se značajno širiti. Širiće se trgovina ljudima, kriminal, i sve one aktivnosti koje prate ovaj, pa možemo slobodno reći posao.

Najčešći problemi sa kojima se seksualne radnice susreću jeste nasilje. One su često meta fizičkih i verbalnih napada koji znaju da se završe sa smrtnim ishodom. Projektom Preventa biće obuhvaćeno 150 uličnih prostitutki koje rade u Novom Sadu, na zrenjaninskom putu, raskrsnici kod Žablja i mostu kod Tise. O njima će brinuti pshilozi, lekari, pravnici, socijalni radnici i 19 volontera.

Oceni vest:
9
4

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Marija

  pre 2571 dan i 20 sati

  Bravo Prevent!

  Oceni komentar:
  0
  0