Na novosadskom FTN izrađena prva veštačka ruka za devojčicu iz Vranja

Na novosadskom FTN izrađena prva veštačka ruka za devojčicu iz Vranja

Devojčica iz Vranja (4) dobiće prvu veštačku ruku odštampanu 3D štampačem u Srbiji, a veštačka ruka, proteza podlaktice, izrađena je u laboratoriji iDEAlab Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu.

Rukovodilac laboratorije iDEAlab Vladimir Todorović kaže da je porodica iz Vranja, čije dete ima urođeni nedostatak desne ruke od polovine podlaktice, sa njima stupila u kontakt preko kolega iz iDEAlab Zenica, koji su, uz modifikacije, prvi izveli rešenja proteza povezivanjem sa svetskom zajednicom koja razvija 3D modele i putem veb-platforme "Enabling the future".

U novosadskoj laboratoriji ubrzo je izrađena prva veštačka ruka pomoću 3D štampača. Nakon prvog probnog sklapanja, naučnici su uvideli potencijalne probleme i kritična mesta i uradili modifikaciju kako bi se smanjila mogućnost iznenadnih otkazivanja pojedinih delova.

Finalni model poslat je u Vranje porodici devojčice i sa FTN očekuju nove reakcije.

Docent dr Dejan Movrin, rukovodilac projekta izrade veštačke ruke, kaže da Departman za proizvodno mašinstvo i laboratorija iDEAlab poseduju najmodernije uređaje za 3D štampu i da će organizovati testiranje ruke i videti da li još nešto može da se koriguje.

Ruka omogućava hvatanje i prihvatanje predmeta, vožnju bicikla ili prenošenje i pridržavanje stvari. Neka sledeća etapa u istraživanju bi bila da devojčica tom rukom može i da piše, odnosno da svi prsti rade odvojeno, ali za to nam treba potpora fondova koji bi finansirali istraživanje, rekao je Movrin.

Oceni vest:
7
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Jasna

  pre 474 dana i 3 sata

  Ma bravooooooooooooooooo,nisam ni sumnjala u strucnjake na nasem fakultetu, moj sin je takodje zavrsio. Isti i od prvog dana samostalno i odgovorno radi svoj posao.Samo pohvale u svakom smislu,malo je reci da profesori i asistenti ,predani svom poslu i edukaciji mladih ljudi.Iznedrili su najbolje srtrucnjaje, koje treba da adekvatno nagradjujemo da bismo ih sacuvali da ostanu u svojoj zemlji i doprinesu joj svojim znanjem
  i strucnoscu.Svaka cast,iskrene cestitke,veliko i humano dostignucoe za nauku i ljude kojima je takva vrsta pomoci preko potrebna.Ponosna sam na nas Univerzitet i takve divne ljude i vrhunske strucnjake svoje koje bi svaka zemlja pozelela.

  Oceni komentar:
  0
  3