Na "Novosadskom proleću" 3,5 tone starog papira zamenjeno za sadnice (FOTO)

Na "Novosadskom proleću" 3,5 tone starog papira zamenjeno za sadnice (FOTO)

Tokom akcije "Zamenite stari papir za sadnice" na manifestaciji "Novosadsko proleće" prikupljeno je 3.500 kg starog papira i podeljeno 160 sadnica cveća i 30 sadnica drveća. Na ovaj način pored novih sadnica, sačuvano je i 60 stabala drveća starosti od 15 do 20 godina, jer reciklažom svake tone starog papira sačuva se 17 stabala, javljaju "Inženjeri zaštite životne sredine".

To udruženje osmu godinu za redom sprovodi ovu akciju u saradnji sa Pokretom gorana Novog Sada. Ove godine akciju je podržao i Ekostar pak koji je donirao sadnice i pomogao u promociji cele akcije.

Od 21. do 23. marta, u okviru manifestacije "Novosadsko proleće", svi koji su želeli da se uključe u akciju imali su prilike da na štandu udruženja 10 kilograma papira zamene za sadnicu cveća, a 60 kilograma za sadnicu drveta.


Pozivu se odazvalo više od 70 građana i građanki svih uzrasta, kao i nekoliko obrazovnih ustanova, institucija i preduzeća – Osnovna škola "Prva vojvođanska brigada", Predškolska ustanova "Pčelica" iz Petrovaradina, Studentski centar, Gimnazija "Svetozar Marković", Osnovna škola "Vuk Karadžić", Sportski centar "Vojvodina".

Ukupno je prikupljeno 3 tone i 500 kilograma papira za reciklažu.

Udruženje "Inženjeri zaštite životne sredine" zahvaljuje se ovim putem svima koji su se uključili i doprineli da se akcija uspešno realizuje.


ŠEST STABALA PO DOMAĆINSTVU GODIŠNJE: Da bi se zadovoljile potrebe za papirom prosečnog domaćinstva godišnje se poseče 6 stabala. Svakom tonom recikliranih novina sačuva se 17 stabala starosti između 15 i 20 godina. Proizvodnjom papira iz recikliranih materijala, umesto iz drveta, postiže se energetska ušteda i do 74%, zavisno od tehnološkog postupka i vrste starog papira. Dobijanjem papira iz jedne tone recikliranog papira smanjuje se emisija štetnih gasova za oko 70%. Takođe, reciklažom samo 1 tone starog papira sačuva se 32.000 litara vode potrebne za proizvodni proces.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan