Na pomolu uspostavljanje saradnje između Novog Sada i Opštine Krf

Na pomolu uspostavljanje saradnje između Novog Sada i Opštine Krf

Komisija Gradske skupštine za obeležavanje praznika, dodelu priznanja i međugradsku saradnju u zemlji i inostranstvu utvrdila je i jednoglasno prihvatila Predlog odluke o uspostavljanju saradnje između Grada Novog Sada i Opštine Krf.

U Sporazumu o prijateljskoj saradnji Opštine Krf i Grada Novog Sada, između ostalog, navodi se da se iskazuje saglasnost za uspostavljanje saradnje na osnovu istorijskih prijateljskih veza dva naroda i povodom obeležavanja 300. godišnjice opsade Krfa od strane Osmanlija, kao i istorijske "pobratimske" Petrovaradinske bitke kod Novog Sada 1716. godine, koje su okončane pobedom evropskih snaga.

Pismo o namerama za uspostavljanje saradnje između Grada Novog Sada i Opštine Krf potpisano je još 20. oktobra 2016. godine, a odnosi se na saradnju u sledećim oblastima: isticanje zajedničkih kulturnih elemenata koji vezuju dva naroda, jačanje istorijskih veza koje spajaju Krf sa Srbijom, uspostavljenih veza za vreme boravka srpske vojske na Krfu tokom Prvog svetskog rata, kao i očuvanje istorijskog sećanja, dalje jačanje međusobnih odnosa, održavanje zajedničkih manifestacija povodom godišnjica pomenutih istorijskih događaja, razvijanje saradnje u oblasti turizma.

Predlog Odluke o uspostavljanju saradnje biće upućen Skupštini na dalje razmatranje i usvajanje.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

vremenska prognoza novi sad novorođenčad štrand zdravlje novosađani Spens gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević novi sad Republički hidrometeorološki zavod isključenje vode Isključenje struje novosadsko porodilište horoskopski znaci bez struje Srbija bebe betanija istraživanje horoskop isključenja struje bez vode Vreme u Novom Sadu elektrovojvodina jkp novosadska toplana Petrovaradin ljubavni horoskop servisne informacije novi sad RHMZ klinika za ginekologiju i akušerstvo Hitna pomoć