Na rad novosadskih sudova podnete 44 pritužbe

Na rad novosadskih sudova podnete 44 pritužbe

Na adresu Apelacionog, Višeg i Osnovnog suda u Novom Sadu od početka godine stranke su podnele 44 pritužbe na njihov rad. Najviše, čak 18, primljeno je u Apelacionom sudu, u Višem je evidentirano 17, dok je devet stiglo u Osnovni sud.

Građani su najviše nezadovoljni odlukama već donetim u sudskim postupcima, što, ipak, ne može biti predmet pritužbi, već žalbi. Stranka i drugi učesnici u postupku imaju, pak, pravo da predsedniku suda upute pritužbu na rad suda, kada smatraju da se postupak odugovlači, da je nepravilan ili da postoji bilo kakav uticaj na njegov tok i ishod.

Po rečima Ivane Karapandžić, portparolke Višeg suda, stranke su najviše primedaba imale na to kako sudija vodi postupak i na odluke koje donosi u toku postupka, kao i na njegov ishod.

- Sve pritužbe podnete u ovoj godini bile su neosnovane, s obzirom na to da predsednik suda nema ovlašćenja da na bilo koji način utiče na sudije, kako će voditi postupak i kojim činjenicama će se rukovoditi – predočava Karapandžić.

- Po zakonu, sudija nije dužan nikome, pa ni drugim kolegama, niti predsedniku suda da objašnjava sopstvena pravna shvatanja i utvrđeno činjenično stanje, izuzev u obrazloženju odluke ili samo kad to zakon posebno nalaže – dodaje ona.

U pritužbama na rad Apelacionog suda stranke su mahom nezadovoljne odlukom kojom je postupak okončan, a imali su zamerke i na efikasnost.
 
Opširnije o ovoj temi pročitajte ovde.
Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

novosadska policija bez vode vremenska prognoza novi sad RHMZ jkp lisje protest betanija novorođenčad raspored sahrana i ispraćaja klinika za ginekologiju i akušerstvo sahrane novi sad novosadsko porodilište Vreme u Novom Sadu policija Isključenje struje JKP Vodovod i kanalizacija isključenje vode raspored sahrana novi sad Republički hidrometeorološki zavod MUP mup novi sad isključenja struje horoskopski znaci jkp novosadska toplana bez struje horoskop servisne informacije novi sad dnevni horoskop novosađani bebe