Na rad novosadskih sudova podnete 44 pritužbe

Na rad novosadskih sudova podnete 44 pritužbe

Na adresu Apelacionog, Višeg i Osnovnog suda u Novom Sadu od početka godine stranke su podnele 44 pritužbe na njihov rad. Najviše, čak 18, primljeno je u Apelacionom sudu, u Višem je evidentirano 17, dok je devet stiglo u Osnovni sud.

Građani su najviše nezadovoljni odlukama već donetim u sudskim postupcima, što, ipak, ne može biti predmet pritužbi, već žalbi. Stranka i drugi učesnici u postupku imaju, pak, pravo da predsedniku suda upute pritužbu na rad suda, kada smatraju da se postupak odugovlači, da je nepravilan ili da postoji bilo kakav uticaj na njegov tok i ishod.

Po rečima Ivane Karapandžić, portparolke Višeg suda, stranke su najviše primedaba imale na to kako sudija vodi postupak i na odluke koje donosi u toku postupka, kao i na njegov ishod.

- Sve pritužbe podnete u ovoj godini bile su neosnovane, s obzirom na to da predsednik suda nema ovlašćenja da na bilo koji način utiče na sudije, kako će voditi postupak i kojim činjenicama će se rukovoditi – predočava Karapandžić.

- Po zakonu, sudija nije dužan nikome, pa ni drugim kolegama, niti predsedniku suda da objašnjava sopstvena pravna shvatanja i utvrđeno činjenično stanje, izuzev u obrazloženju odluke ili samo kad to zakon posebno nalaže – dodaje ona.

U pritužbama na rad Apelacionog suda stranke su mahom nezadovoljne odlukom kojom je postupak okončan, a imali su zamerke i na efikasnost.
 
Opširnije o ovoj temi pročitajte ovde.
Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan