Na šta sve upozorava novouvedena aplikacija "katastarski alarm"

Na šta sve upozorava novouvedena aplikacija "katastarski alarm"

"Katastarski alarm" je najnovija aplikacija koju je Republički geodetski zavod (RGZ) kreirao sa ciljem da vlasnika nepokretnosti ili bilo koga ko ima pravni interes u vezi s tim obavesti o svim promenama odmah, u realnom vremenu.

Na taj način građani će biti upozoreni ukoliko neko zlonamerno pokuša da podnese zahtev za promenu vlasništva ili upis zabeležbi i tereta, vođenje sudskog spora, ispravku greške, kao i bilo koje druge radnje koje mogu da nanesu štetu vlasniku i ugroze njegova prava.

Da bi korisnik dobijao informacije o svim promenama na nepokretnosti koju prati, potrebno je da popuni zahtev na sajtu RGZ-a verifikovan elektronskim potpisom, a sva obaveštenja će mu stizati elektronskom poštom bez odlaska na šalter ili svakodnevnog proveravanja u aplikaciji e-Katastar na sajtu RGZ-a.

Masovna primena ove aplikacije direktno će uticati na promenu loših navika u društvu – pokušaje reketiranja vlasnika nepokretnosti i korišćenje pravnog okvira za prevarne radnje.Kreiranjem "katastarskog alarma" Republički geodetski zavod je zaokružio sistem koji efikasno štiti prava građana nad nepokretnostima. Taj sistem obuhvata korišćenje e-Pečata, servisa za potvrđivanje autentičnosti elektronskih dokumenata i najmoderniju aplikaciju za odbranu od sajber napada. Apelujemo na vlasnike nepokretnosti da koriste aplikaciju kako bi pravovremeno mogli da prijave MUP-u i sudovima lica koja zloupotrebljavaju podnošenje zahteva da bi pribavili protivpravnu korist i napravili štetu − navodi se u saopštenju RGZ-a.

Kako se navodi u saopštenju, katastar nepokretnosti je mesto u sistemu državne uprave koje identifikuje sve prevare i propuste nastale pre postupka upisa. Nepokretnosti upisane u katastar više nikada ne mogu biti predmet prevarnih radnji, duplih prodaja, ugrožavanja prava vlasništva nad nepokretnostima ili drugih malverzacija, jer sada digitalni sistem RGZ-a to automatski detektuje i alarmira.

Oceni vest:
6
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • IZNOGUD

  pre 631 dan i 21 sat

  Jednostavno neće da pošalje verifikacioni kod na mail...Nešto ne štima...

  Oceni komentar:
  1
  3
 • Kud si navr'o Srbine?

  pre 631 dan i 13 sati

  Verovatno su tek sad shvatili da neko mora da plati SMS servis za slanje tih kodova.
  Po običaju, kod nas udare na sva zvona samoreklamu, pa onda shvate da:
  -Nije još spreman server i baza podataka
  - Nemaju para da plaćaju verifikacione SMS servise
  - Đoka odveo dete kod lekara pa nije došao na posao i uključio...
  Ali nema veze. Bitno da mi imamo App.

  Oceni komentar:
  1
  1