Na Svetoj Gori pronađene ženske kosti

Na Svetoj Gori pronađene ženske kosti

Američka antropološkinja Laura Vin Antikas pozvana je da ispita kosti koje su nađene prilikom obnove Crkve Svetog Atanasija na Svetoj Gori i ona je utvrdila da su u pitanju delovi ženskog skeleta.

Ova objava je iznenadila i šokirala vekovima staru mušku monašku zajednicu u kojoj ženama ni danas nije dozvoljen pristup.

Među pronađenim kostima je podlaktica, kao i sanduk sa svetim kostima koje se razlikuju po morfologiji od nađenih kostiju koje su pripadale muškarcima – rekla je Laura Vin Antikas.

Ona je objasnila da "kosti nikad ne lažu" i da će one otkriti način na koji je osoba živela i verovatno kako je umrla. Takođe, Vin Antikas je pitala javnost da li je spremna za istinu. 

Kosti su poslate u laboratoriju naučnog centra "Demokrit". 

–  Ako govorimo o jednoj ženi ili čak više njih, to će otvoriti mnoga pitanja – dodala je naučnica. 

Posle višemesečnog ispitivanja uzoraka, zaključila je da kosti po veličini i obliku pripadaju ženi i da su tu sahranjene drugi put, što znači da su prenete, i to pažljivo, s prvobitnog mesta sahrane, javlja RTS.

Malo monaha je spremno da sazna istinu. Uostalom, ulazak žena u tu monašku državu je zabranjen od 10. veka, uprkos činjenici da Evropska Unija smatra da to nije legalno. U stvari, čak su i ženke životinja zabranjene, sa izuzetkom mačaka.

Predstavnici manastira Pantokrator zatražili su da se tvrdnje provere najsavremenijim metodama, jer je teško objasniti ko je ta žena i kako su se uopšte njene kosti našle na Svetoj Gori. Ukoliko dodatne analize potvrde teoriju, to će biti prvi slučaj da su se posmrtni ostaci jedne žene našli na Svetoj Gori.

Američki antropolozi naglašavaju da su u kapelu sa drugog mesta prenete i sahranjene kosti najmanje sedmoro ljudi i da je, po načinu na koji je to učinjeno, očigledno reč o važnim ličnostima.

LEGENDA KAŽE: Jedno od mogućih objašnjenja je da su monasi u vreme divljanja pirata na Egeju retko otvarali vrata manastira i ženama koje su tu našle utočište.
Grčki mediji pišu da je, prema legendi, car Dušan Nemanjić, bežeći od nevolja, svoju suprugu Jelenu Kantakuzinu doveo na Svetu Goru, ali da su sve vreme njenog boravka postavljani tepisi po kojima je hodala kako nikada ne bi dodirnula svetu zemlju, prenosi RTS.

Oceni vest:
3
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan