Na svetskoj listi herbarijuma i kolekcija Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode

Na svetskoj listi herbarijuma i kolekcija Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode

Botanička kolekcija Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode je od 20. februara ove godine zvanično upisana na listu svetskih botaničkih kolekcija pod nazivom "Index Herbariorum" sa sedištem u Njujorškoj botaničkoj bašti (The New York Botanical Garden) .

Pomenuta lista sadrži podatke o značajnim botaničkim zbirkama u svetu i objedinjuje preko 3000 institucionalnih zbirki sa skoro 400 miliona dokumentovanih botaničkih uzoraka i omogućava naučnicima širom sveta brzi pristup i pregled materijala.

Herbarijum Pokrajinskog zavoda je registrovan pod kodom "PZZP" i četvrta je takva registrovana zbirka u Srbiji, pored zbirki Univerziteta u Novom Sadu (BUNS), Botaničke bašte "Jevremovac" (BEOU) i Prirodnjačkog muzeja u Beogradu (BEO).

Botanički fond sadrži blizu 30 000 presovanih i konzerviranih uzoraka sakupljenih u periodu od 1812. godine do danas na području bivše Jugoslavije i u manjem obimu, zemalja centralne i jugoistočne Evrope.

U najvrednije primerke spadaju materijali sakupljeni od strane Josifa Pančića, Radivoja Simonovića, Pjotra Virzbikija, Jozefine Кablik, a najznačajniji sakupljači su Nada Babić, Stanija Parabućski, Branislava Šajinović, Branislava Butorac, Vida Stojšić i Biljana Panjković.


Najveći deo poslova na ispisivanju podataka o nalazištu, sakuplјaču, vremenu sakuplјanja itd. na etiketama, pakovanju i sortiranju materijala i njegovom slaganju i prebrojavanju je obavila Sara Mihajlović, dok je Ranko Perić odredio metodologiju i dinamiku rada, obavio poslove trijaže, ispisivanja naziva taksona, odvajanja značajnih i retkih primeraka.

Više informacija o registraciji može se pronaći na sajtu Index Herbariorum-a.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan