Na "Tamburica festu" od četvrtka do subote više od 700 izvođača, koncert Lepe Brene za kraj

Na "Tamburica festu" od četvrtka do subote više od 700 izvođača, koncert Lepe Brene za kraj

U četvrtak, 20. juna u 18 časova, nastupom folklornih ansambala kulturno-umetničkih društava i jedinstvenim defileom više od 100 tamburaša Dunavskim parkom i centralnim ulicama Novog Sada, počinje 12. svetski "Tamburica fest", zvanično najbolji festival etno muzike u Evropi i najbolja turistička manifestacija u Srbiji.

Organizatori najavljuju da će druženje sa tamburašima potrajati sve do 23 sata, a u petak i u subotu, festival će biti nastavljen na Petrovaradinskoj tvrđavi, gde će za te dve večeri na glavnoj bini nastupiti više od 700 izvođača iz osam zemalja.

U petak program počinje u 20.30 časova, Internacionalnom revijom mladih tamburaša, sledi takmičenje malih tamburaških sastava: Grbini marijači, Tamburaška banda Opus (Srbija), Batini bećari (Rumunija), Fermata (Mađarska) i Alegro (Hrvatska). Zatim će prisutne pozdraviti predstavnik Ambasade Mađarske iz Beograda.

U revijalnom delu programa, nastupiće Ruski ansambl narodne muzike Zlatni potok i Orkestar solista 100 violina iz Budimpešte – Budapest džipsi simfoni orkestra.

U subotu u 21 čas počinje izbor za najbolju novu pesmu "Tamburica festa", a takmiče se Slavko Banjac, Dušan Svilar, Danka Ubiparip, Nino Veličkovski (Severna Makedonija), Đorđe Čavić, Boban Dževerdanović i Hercenšlus, Davor Jovanović, Milica Dosković, Renato Henc, Branislav Belajev i ženski tamburaški orkestar La banda. Takmičenje velikih tamburaških orkestara u kojem učestvuju Subotički tamburaški orkestar, TO "Glazbene škole Alberta Štrige" (Hrvatska), TO RKUD Pelagić "Marko Popović" (RS BiH) i TO KUD "Majšperk" (Slovenija) je u 22.10 časova. Sledi dodela nagrada i za kraj, u 23.20 sati, celovečernji koncert Lepe Brene s tamburašima i sa njenim orkestrom.

Ove godine, nakon Rusije i Kine, zemlja prijatelj festivala je Mađarska "s kojom negujemo dobre odnose posebno na kulturnom planu. Dogovorena je kulturna razmena, pa će tako Tamburica fest, najverovatnije već u septembru ove godine upriličiti veliki koncert tamburaša u kulturnoj instituciji u Budimpešti", izjavio je direktor festivala Jovan Pejčić.

Posebno zanimljiv na ovogodišnjem festivalu biće nastup regionalnog tamburaškog orkestra satkanog od 105 dečaka i devojčica koji deluju pod okriljem Svetske tamburaške asocijacije.

BEZ KOMARACA: Radnici "Ciklonizacije" su u saradnji sa organizatorom "Tamburica festa 2019", ove godine posebnu pažnju posvetili zaštiti od najezde komaraca. Tako je festivalski prostor na Petrovaradinskoj tvrđavi prethodna dva dana detaljno isprskan a radnici "Ciklonizacije" će i u petak i u subotu tokom dana ponoviti zaštitne mere od komaraca, javljaju organizatori.

Oceni vest:
7
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan