Na teritoriji Novog Sada detektovano 40 divljih deponija

Na teritoriji Novog Sada detektovano 40 divljih deponija

Grad Novi Sad je, u saradnji sa Javnim komunalnim preduzećem "Čistoća" i Ministarstvom zaštite životne sredine, pokrenuo akciju čišćenja divljih deponija i apeluje na građane da sve zavisi od njihove kulture odlaganja otpada, koja mora da se menja iz korena.

Cenu nesavesnog ponašanja pojedinaca koji odlažu otpad u blizini naseljenih mesta stvarajući divlje deponije, plaćaju svi građani, kako novčano - јеr se akcija uklanjanja takvih smetilišta plaća iz njihovog džepa tako, tako i zdravstveno, što je daleko opasniji problem. U Gradskoj upravi za zašitu životne sredine ističu da je na teritoriji grada i okoline detektovano oko 40 manjih i velikih divljih deponija koje će se u saradnji sa republičkim institucijama i javnim komunalnim preduzećem biti očišćene u narednom periodu.

Ministarstvo za zaštitu životne sredine je na konkursu izdvojilo oko pet miliona dinara za uklanjanje sedam divljih deponija sa lokacija Kaća i to će se u narednim danima uklanjati, odnosno rešiti, a Grad Novi Sad je u prethodnom periodu opet definisao određena sredstva za uklanjanje svih ostalih divljih deponija. Danas smo na Čerevićkoj rampi, sutra Kać, prethodnih dana je bio Petrovaradin na Pobedi i Futog u Sonje Marinković, Veternik kod groblja - kazala je članica Gradskog veća zadužena za zaštitu životne sredine Mira Radenović za Radio-televiziju Vojvodine.– U kontinuitetu radimo na uklanjanju, kako malih tako i velikih deponija. Razlika između tih velikih i ovih malih jeste što su nam lokacije velikih poznate i ono što je u prethodnih, recimo samo mesec dana, odneto na gradsku deponiju, a uklanjanjem ovih velikih deponija, jeste oko 300 metara kubnih otpada - napomenula je Danijela Jankov iz JKP "Čistoća".

Divlje deponije u blizini naseljenih mesta predstavljaju najveći rizik po životnu sredinu i zdravlje ljudi. Vrlo često se na ovakvim divljim deponijama mogu pronaći stari šporeti, frižideri i sličan otpad koji nanose štetu ozonskom omotaču jednako kao izduvni gasovi jednog automobila za godinu dana.

Iz tog razloga, grad svakodnevno ulaže napore u edukaciju građana, podsećajući ih da otpad uvek mogu odložiti na gradsku deponiju, u kontejnere koje čistoća postavlja po mesnim zajednicama, kao i da se kontejner zajedno sa prevozom na 24 sata može iznajmiti po ceni od 2.300 dinara. Ističu da je zaštita životne sredine najvažnija politika grada, da građani nemaju izgovor da odlažu otpad na nepropisnim mestima, kao i da ukoliko divlje deponije nastave da niču na mestima sa kojih se uklanjaju cena tog začaranog kruga će biti daleko veća.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • ana

  pre 511 dan i 9 sati

  Da li ste ih "detektovali" PCR testom?

  Oceni komentar:
  0
  1
 • Moja verzija

  pre 511 dan i 7 sati

  Eto zgodne prilike da gradski čelnici prodaju investitorima mesto za gradnju Novog Sada na Smetlištu.

  Oceni komentar:
  0
  1