Na Trgu republike građanima deljeni besplatni badnjaci

Na Trgu republike građanima deljeni besplatni badnjaci

Besplatni badnjaci podeljeni su u nedelju građanima na Trgu republike u Novom Sadu, u okviru akcije koju i ove godine organizuju Grad Novi Sad i javno preduzeće Nacionalni park Fruška gora, javljeno je na Božić iz Kabineta gradonačelnika.

Kako se navodi u saopštenju, badnjaci su ranije pripremljeni u okviru redovnog gazdovanja hrastovim šumama, tako da se na taj način suzbija bespravna seča mladih hrastovih izdanaka, koja nanosi veliku štetu šumama Nacionalnog parka.

- Grad tradicionalno podržava ovu akciju Nacionalnog parka Fruška gora, jer s jedne strane na lep način dajemo doprinos proslavi velikog hrišćanskog praznika, Božića, a s druge skrećemo pažnju građanima da ne seku hrastove grane nasumično i tako nanose štetu šumama i prirodnoj okolini. Ovom prilikom čestitam Božić građanima koji praznuju po julijanskom kalendaru, i želim svima dobro zdravlje, sreću i da praznike provedu u slozi, miru, dobrom raspoloženju, sa svojim porodicama. Treba da negujemo naše običaje, ali na način da ne načinimo štetu i ne ugrozimo ni sebe ni druge. Neka poruka Božića i najviše ljudske vrednosti obeleže novu 2019. godinu, i neka bude plodonosna i uspešna svim Nosađanima – naglasio je član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić.Prema rečima Radoslava Кrunića, direktora JP Nacionalni park Fruška gora, u Novom Sadu je podeljeno 10.000 badnjaka dok je 10.000 bilo raspoređeno po opštinama Sremski Кarlovci, Beočin, Irig, Sremska Mitrovica, Šid, Inđija i Ruma. Uz podelu besplatnih badnjaka za građane organizovana je i podela fruškogorskog čaja.

Stručna lica iz Nacionalnog parka badnjake su pripremila sečom hrasta isključivo na onim površinama na kojima je po planu predviđeno uklanjanje hrastovih stabala, ispod dalekovoda ili sa drugih uzgojnih zahvata, kako ne bi bile ugrožene prirodne vrednosti Fruške gore, kaže se na kraju saopštenja iz Kabineta gradonačelnika.

Oceni vest:
2
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan