Na Trgu slobode otvorena izložba plakata Mirka Ilića

Na Trgu slobode otvorena izložba plakata Mirka Ilića

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana ljudskih prava, a u okviru festivala "Novosadski Winter fest" otvorena je izložba plakata "Tolerancija".

Reč je o putujućoj izložbi autora Mirka Ilića koja je do sada prikazana u brojnim gradovima Evrope i sveta. U svakom gradu u kojem je ''Tolerancija'' predstavljena, jedan od najistaknutijih dizajnera iz te zemlje uzeo je učešće u izložbi. 

Kako javlja pres služba Grada, događaju na Trgu slobode u Novom Sadu između ostalih prisustvovali su član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić, ambasador SAD Кajl Skat, autor jednog od plakata dizajner Slavimir Stojanović i istoričarka umetnosti Jelena Banjac.

- Uprkos tome što je reč o najboljim dizajnerima sveta, ipak je glavna karakteristika ove izložbe poruka koju šalje. Poruka je veoma jednostavna i ona glasi da svi ljudi imaju jednaka prava i da niko ne sme biti diskriminisan ni po jednom osnovu. Nažalost, svedoci smo kršenja osnovnih ljudskih prava u svim delovima sveta, pa je zato još veća važnost promocije humanističkih vrednosti u svakoj prilici, u svakodnevnom životu i ličnim primerom. Evropska prestonica kulture pravi je domaćin ovakvom događaju jer deli isti cilj, a to je maksimalna humanizacija društva i odnosa među ljudima – istakao je Dalibor Rožić i zahvalio se Mirku Iliću što je inicirao ovu izložbu i animirao umetnike da se pridruže tako plemenitom cilju.Afirmacijom univerzalnih ljudskih vrednosti, umetnici promovišu mir i toleranciju među ljudima. Mirko Ilić, autor projekta i jedan od najznačajnijih grafičkih dizajnera sa prostora bivše Jugoslavije, izneo je svoj stav o netoleranciji u društvu.

- Najčešći razlozi netolerancije su pripadanje ''pogrešnom'' plemenu, ''pogrešna'' boja kože, ''pogrešna'' seksualna orijentacija, ''pogrešna'' religija. Tri od ova četiri ''pogrešna'' razloga prouzrokovana su rođenjem, a to je nešto za šta osoba zapravo nije odgovorna. Uz to, te tri ''pogrešne'' stvari čine maksimalno 10 posto naših karakteristika, u ostalih 90 posto smo isti – rekao je Ilić.

Izložba ''Tolerancija'' je do sada predstavljena u Ljubljani, Mariboru, Cetinju, Sarajevu, Beogradu, Bredi (Holandija), Madridu (Španija), Sijetlu (SAD), u Menlo Parku u Кaliforniji (SAD), Izmiru (Turska), Santo Domingu (Dominikanska Republika) i Кharkivu (Ukrajina).

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

Daško i Mlađa havarija na vodovodu Isključenje struje sahrane novi sad Spens servisne informacije novi sad servisne informacije smanjen pritisak vode vremenska prognoza novi sad elektrovojvodina bebe raspored sahrana novi sad JKP Vodovod i kanalizacija gradsko groblje Elektrodistribucija Novi Sad jkp lisje almaško groblje OK Vojvodina vreme danas groblje novosadsko porodilište isključenja struje Voša bez struje odbojka bez vode memorijal velikana betanija vodovod lisje