Na Trgu slobode otvorena izložba plakata Mirka Ilića

Na Trgu slobode otvorena izložba plakata Mirka Ilića

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana ljudskih prava, a u okviru festivala "Novosadski Winter fest" otvorena je izložba plakata "Tolerancija".

Reč je o putujućoj izložbi autora Mirka Ilića koja je do sada prikazana u brojnim gradovima Evrope i sveta. U svakom gradu u kojem je ''Tolerancija'' predstavljena, jedan od najistaknutijih dizajnera iz te zemlje uzeo je učešće u izložbi. 

Kako javlja pres služba Grada, događaju na Trgu slobode u Novom Sadu između ostalih prisustvovali su član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić, ambasador SAD Кajl Skat, autor jednog od plakata dizajner Slavimir Stojanović i istoričarka umetnosti Jelena Banjac.

- Uprkos tome što je reč o najboljim dizajnerima sveta, ipak je glavna karakteristika ove izložbe poruka koju šalje. Poruka je veoma jednostavna i ona glasi da svi ljudi imaju jednaka prava i da niko ne sme biti diskriminisan ni po jednom osnovu. Nažalost, svedoci smo kršenja osnovnih ljudskih prava u svim delovima sveta, pa je zato još veća važnost promocije humanističkih vrednosti u svakoj prilici, u svakodnevnom životu i ličnim primerom. Evropska prestonica kulture pravi je domaćin ovakvom događaju jer deli isti cilj, a to je maksimalna humanizacija društva i odnosa među ljudima – istakao je Dalibor Rožić i zahvalio se Mirku Iliću što je inicirao ovu izložbu i animirao umetnike da se pridruže tako plemenitom cilju.Afirmacijom univerzalnih ljudskih vrednosti, umetnici promovišu mir i toleranciju među ljudima. Mirko Ilić, autor projekta i jedan od najznačajnijih grafičkih dizajnera sa prostora bivše Jugoslavije, izneo je svoj stav o netoleranciji u društvu.

- Najčešći razlozi netolerancije su pripadanje ''pogrešnom'' plemenu, ''pogrešna'' boja kože, ''pogrešna'' seksualna orijentacija, ''pogrešna'' religija. Tri od ova četiri ''pogrešna'' razloga prouzrokovana su rođenjem, a to je nešto za šta osoba zapravo nije odgovorna. Uz to, te tri ''pogrešne'' stvari čine maksimalno 10 posto naših karakteristika, u ostalih 90 posto smo isti – rekao je Ilić.

Izložba ''Tolerancija'' je do sada predstavljena u Ljubljani, Mariboru, Cetinju, Sarajevu, Beogradu, Bredi (Holandija), Madridu (Španija), Sijetlu (SAD), u Menlo Parku u Кaliforniji (SAD), Izmiru (Turska), Santo Domingu (Dominikanska Republika) i Кharkivu (Ukrajina).

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan