Na Tvrđavi otvorena velika izložba posvećena Sremskom frontu

Na Tvrđavi otvorena velika izložba posvećena Sremskom frontu

U narednih nekoliko meseci posetioci ove izložbe moći će da vide izuzetne muzejske predmete među kojima su i oni koji su po prvi put dostupni javnosti.

Izložba „Sremski front i pobeda nad fašizmom“ na Petrovaradinskoj tvrđavi, koju su priredili Muzej grada Novog Sada, Vojni muzej i Istorijski arhiv grada Novog Sada u okviru obeležavanja sedamdesetogodišnjice Drugog svetskog rata, otvorena je danas. Izložbu, čiji su autori Dušanka Maričić i mr Siniša Jokić, svečano je otvorio pomoćnik ministra za ljudske resurse pri Ministarstvu odbrane Miloš Janković, a otvaranju je prosustvovao i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

- Pozivam Novosađane i sve druge građane koji će u narednim mesecima posetiti Novi Sad da posete ovu izvanrednu izložbu koja je posvećena sedamdesetogodišnjici pobede nad fašizmom i nacizmom i proboju Sremskog fronta. Sećanja na ove događaje u Drugom svetskom ratu se odnose na veliku pobedu, a istovrmeno i na veliki poraz. U pitanju je pobeda nad okupatorom i velikim zlom - fašizmom, a poraz se odnosi na ogroman broj žrtava koje je naš narod podneo. Ova izložba nas vraća u ne tako daleku prošlost, u prošlost koja je bila dramatično teška, ali i koja oslikava naš karakter i želju za slobodom na šta uvek moramo biti ponosni. Ne smemo nikada zaboraviti, prvenstveno, ogromne žrtve koje je naš narod podneo u ratnim stradanjima, ali isto tako i veliku savezničku podršku koju smo imali - rekao je Vučević.

Pomoćnik ministra Miloš Janković istakao je izuzetno uspešnu saradnju Muzeja grada i Vojnog muzeja koji su kroz originalne eksponate i detaljnu priču omogućili da građani na najbliži način spoznaju istorijske činjenice i detalje borbe vođene nad fašizmom, kao i veliki značaj Sremskog fronta, najosetljivijeg dela fronta u Jugoslaviji tokom Drugog svetskog rata.

U oktobru prošle godine, Grad Novi Sad obeležio je 70 godina od oslobođenja u Drugom svetskom ratu, a ovom izložbom obeležava se proboj Sremskog fronta i pobeda nad fašizmom. Kako se navodi, Novi Sad i Petrovaradin su, kao i mnogi drugi gradovi u tom periodu, bili poprište stradanja, a osvetljavanje istorijskog segmenta koji se odnosi na završni deo Drugog svetskog rata, zapamćenog po neprocenjivim ljudskim gubicima, daje težinu i čini veliko opterećenje što je uticalo na izbor koncepcije izložbe, kako bi se iskazao pijetet prema velikim žrtvama koje su podnete na Sremskom frontu i u završnim operacijama za oslobođenje zemlje.

U narednih nekoliko meseci posetioci ove izložbe moći će da vide izuzetne muzejske predmete među kojima su i oni koji su po prvi put dostupni javnosti.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

sahrane radosne vesti jkp lisje Novosadska toplana raspored sahrana novi sad almaško groblje isključenja struje bez vode elektrovojvodina horoskopski znaci EPS jkp novosadska toplana dunav betanija novorođenčad raspored sahrana i ispraćaja gradsko groblje matična knjiga rođenih horoskop bebe porodilište Miloš Vučević novosadsko porodilište havarija na vodovodu gradonačelnik Miloš Vučević telep bez struje servisne informacije servisne informacije novi sad RHMZ